Londra’nın Enfield Belediyesi’nde, Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu, Londra Polis Teşkilatı (MET) ve MET Türk Polis Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen seminerde “Çete Üyeliğinin ve Gençlerin Suça Yönelik İstismarının Önlenmesi” tartışıldı.

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Utku Atahan’ın da kısa bir konuşma yaptığı seminerde, Polis Teşkilatında görevli uzmanlar tarafından, gençlerin suça yönelik istismarının engellenmesi konusunda Londra Türkçe ve İngilizce bilgilendirme yapıldı.

ALTI ÇİZİLEN KONULARDAN BAZILARI

“En büyük polis ‘Anne-Babadır”, sözünden yola çıkarak, ebeveynlerin çocuklarını yakından takip etmelerinin altı çizilerek, “kendinizi onların icinde büyüdüğü yeni teknolojiler konusunda güncelleyin ve mutlaka onlarla daha fazla zaman geçirin. Eğer siz zaman ayırmazsanız, dışarıda ve içeride! onlarla zaman geçirmek isteyen çok fazla topluluk var. Tehlike malesef artık sadece sokakta değil,evinizin kapısının arkasında; ona kendi elinizle hediye olarak alıp verdiginiz telefonda, bilgisayarda, playstation oyunlarında … Yani evinizin içinde. Bugün artık çocuk şekerleri görüntüsünde çocuklar için üretilmiş esrarlar ilkokul kapılarının önünde çocuklara dağıtılır hale gelmiş.

Konu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz, MET’in sayfalarını takip edebilir; slaytlarda paylaşılan destek hatlarını arıyabilirsiniz.”

KADETLER DE GÖREV YAPTI

Seminere Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan, Enfield Belediye Başkanı Sabri Özaydın, eşi Özlem Özaydın , KKTC Londra Konsolosu Namık Cafer, Yardımcı Muavin Konsolos Tuğba Küçükali Gedikli, T.C. İçişleri Müsteşarı Kemal Şahin, Güvenlik Ataşesi Serhat Öntürk, Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan, İngiltere Türk Diyanet Vakfı Müdürü Necmi Akçay, Britanya Alevi Federasyonu’ndan Gülay Senik, İngiltere Türk Federasyonu Genel Başkanı Abbas Balta, Kıbrıs Türk Toplum Merkezi CEO’su Erim Metto, Britanya Türk Kadınları Derneği, Çanakkale Anma Platformu Başkanı Servet Hassan ve Limasollular Derneği Başkanı Arife Retvan da yer aldı.

Seminerin açılış konuşmasını Metropolitan Türk Polis Derneği (TPA) Başkanı Komiser Eren Emin yaparken, ardından Başkonsolos Bekir Utku Atahan, konuyla ilgili alınması gereken tebdirler konusunda işaret etti.

SOSYAL MEDYA VE UYUŞTURUCU

İngiltere’deki Türk kökenli sivil toplum kuruluşlarına (STK) yönelik olarak gerçekleştirilen seminerdeki çevrimiçi güvenlik sunumunu yapan polis memuru Andy Palmer çocuklara ve velilere gençlerin kullandığı sosyal medya platformlarını tanıttı. Palmer ayrıca, gençlerin ve çocukların özellikle sosyal medyada istismara uğramasının önüne nasıl geçilebileceğini ve hangi kurumlardan yardım istenebileceğini anlattı.

MET’te görevli Komiser Mehmet Ganidağlı’nın yaptığı sunumda da, gençlerin çeteler tarafından nasıl suça teşvik edildiği ve son dönemde özellikle küçük yaştakileri hedef alan, şeker şeklindeki yenilebilir esrarın zararları, nasıl tespit edilebileceği anlatıldı.

DEĞİŞİKLİKLERE DİKKAT ÇEKTİ

Bir diğer sunumda da Surrey bölgesinden Dedektif Komiser Martin Lynton gençlerin çeteler tarafından nasıl suça yönlendirebildiğine ve velilerin çete üyesi olan çocuklarının ardından tavırlarında gözlemleyebileceği değişikliklere dikkat çekti.

Komiser Yardımcısı Ferit Doğan’ın konuşması ardından kapanış konuşmasını Enfield Belediye Başkanı Sabri Özaydın yaptı. Özaydın şunları söyledi: “Toplumumuzun gençlerinin ve Enfield gençliğinin en önemli sorunlarından olan bu konuları, uzman kişilerden edindiğimiz bu faydalı bilgileri ve önerileri çok faydalı bulduğumu ve burada edindiğimiz bilgileri çevremize yayarak çoğaltmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu tür bilgilendirici seminerlerin daha yaygınlaştırıp sivil toplum örgütlerinde ve yöre derneklerinde tekrarlanmasının topluma daha çok fayda sağlayacağına inanıyorum. Buna ev sahipliği yapmaktan çok mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.” (EUROVİZYON)