2018 yılında kurulan bloğun üyeleri Avustralya, Brunei, Kanada, Japonya, Şili, Malezya, Meksika, Peru, Singapur, Vietnam ve Yeni Zelanda. Bu ülkelerin toplam nüfusu yaklaşık 500 milyon.

11 ülke, küresel Gayrisafi Milli Hasıla'nın yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturuyor.

İngiltere Başbakan Rishi Sunak, imzaladıkları anlaşmanın "Brexit sonrası özgürlüklerinin gerçek ekonomik faydalarını" gösterdiğini söyledi.

"İngiltere'nin standartlarından taviz vermeyeceğini" vurgulayan hükümet, CPTPP'ye dahil olmanın, ülkeye önemli ekonomik avantajlar sağlayacağı görüşünde. İngiltere ve ticaret bloğundaki diğer ülkeler arasında makine, otomobil, peynir, çikolata ve alkollü içkiler gibi ürünlerin ticaretinde uygulanan gümrük vergisi düşecek ve ihracat artacak.

Ancak hükümetin kendi hesaplamalarına göre girişim 10 yılda ülke ekonomisinin yüzde 1'den daha az katkı sağlayacak.

CPTPP

KAYNAK,GETTY IMAGES

Hükümet için ekonomik tahminler yapan Bütçe Sorumluluğu Ofisi (OBR), daha önce İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının (Brexit) ülkenin ekonomik büyümesini uzun vadede yaklaşık yüzde 4 azaltacağını açıklamıştı.

CPTPP'ye gelecekte ABD, Çin ve Tayvan'ın da katılma olasılığı var.

Ancak CPTPP üyeliği, ABD Başkan Joe Biden'ın öncelikli planları arasında değil.

İngiltere'nin ABD'ye ihracatı, diğer CPTPP ülkelerinin toplam ihracatından iki kat daha fazla.

BBC Küresel Ticaret Muhabiri Dharshini David'!e göre, bu haliyle CPTPP üyeliği, Brexit sonrası İngiltere için sembolik bir kazanım olarak görülüyor.