Mekong Nehri kıyısındaki bir bölgede keşfedilen 2 bin yıllık enstrümanın, tek telli bir arp gibi göründüğü düşünülüyor.

Araştırmacılar, bu ilginç buluntunun Vietnam'da insanların bugün halen çaldığı karmaşık müzik enstrümanlarının atası olabileceği görüşünde.

Avustralya Ulusal Üniversitesi ve Vietnam'daki Long An Müzesi'nden arkeologlar, eski Vietnam'ın müzik kültürünü daha iyi anlamak için bölgede bulunan 600'den fazla kemik eseri inceledi. 

 

Eserler, Vietnam'ın Long An eyaletindeki Gò Ô Chùa arkeolojik alanında gün yüzüne çıkarıldı. Bunlarla birlikte üç özdeş bronz çan da bulundu. Araştırmacılar bunların büyük olasılıkla bir cenaze töreninin parçası olduğunu belirtiyor.

Hakemli bilimsel dergi Antiquity'de yayımlanan analize göre, geyik boynuzundan yapılan bu enstrüman, bölgenin bilinen en eski müzik aletleri olan taş perküsyonlarla  daha modern enstrümanlar arasındaki boşluğu dolduruyor.

35 santimetre uzunluğunda bir geyik boynuzu parçasından oluşan enstrümanın bir ucunda delik yer alıyor. 

Araştırmacılar bu deliğin, tıpkı gitarda ve diğer enstrümanlarda teli akort etmek için kullanılan bir çivinin yuvası olduğunu ifade ediyor. 

Ekip, bu telli çalgıya kordofon adını verdi.

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden araştırmacı Fredeliza Campos, "Kordofon, Güneydoğu Asya'daki bu tür çalgıların en eski örneklerinden biri" diye konuştu.

Bu arada ekip, geyik boynuzunun başka amaçlar için kullanılmış olma ihtimalini de değerlendirdi.

Ancak Campos, "Kullanımı için başka hiçbir açıklama mantıklı gelmiyor" ifadelerini kullandı:

Bölgenin bilinen en eski müzik aletleri olan taş perküsyonlara litofon deniyor. Kordofon, bunlar ve daha modern enstrümanlar arasındaki boşluğu dolduruyor. (INDEPENDENT TÜRKÇE)