Birmingham ve Manchester gibi uzak şehirlerden de katılımın olduğu kalabalık gecede kadınların kırmızı beyaz giysi tuvalet ya da gece elbisesi, erkeklerde smokin ya da takım elbise giydiği göze çarptı.

Kuzey Londra Wood Green’deki Grand Palace Banqueting Suitte’te 28 Ekim 2023 Cumartesi akşamı düzenlenen baloda, T.C. Devlet Çok Sesli Korosu Sanatçısı Ethem Demir, Özgür Tandoğan ve orkestrası sahne aldı. İlerleyen saatlerde Logo Dance Academy’den Eray Logo eğitiminde zeybek gösterisi yapıldı. Öğretmen ve yazar Dilek Livaneli’nin sunuculuğunu üslendiği gece, Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere cumhuriyeti kuranların anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Türkiye’den gelen medyacı Dr. Sedef Kabaş ve Dr. Orhan Çekiç’e 100’üncü yıl Cumhuriyet Özel Ödülü verildi.

İngiltere ADD Başkanı Jale Özer Swailes “100’üncü yıl kutlama” konuşmasında; “Tarihçi Turgut Özakman dediği Cumhuriyet’in ne büyük bir nimet olduğunu anlamak için Afganistan, Irak, Pakistan, Emirlikleri ve Müslüman Afrika ülkelerini düşünelim. Cumhuriyet’in önünde hazır bir model yoktu. İhtiyaçlardan, imkanlardan, tarihten yararlandı. Para yok, kredi yok, yetişmiş yeterli sayıda eleman ve uzman yok. Araç gereç yok. Üstelik Osmanlıdan borca batık bir miras kalmış. O altın kuşağın sadece iki gücü vardı. Sadece akıl ve yurtseverlik. İşte bu iki güçle yola çıktılar ve mucizeler yarattılar. Bu yüzdendir ki Cumhuriyet bir mucizedir” dedi.

Türkiye’de cumhuriyete ve kazanımlarına sahip çıkacaklarını belirten Özer Swailes, “Ülkemizdeki şartlar ne olursa olsun, büyük önder Atatürk’ün ‘Umutsuz durum yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim’ sözünü unutmayarak, bu gece sadece Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılını kutlamakla kalmayıp buradan tekrar hepimiz bir kıvılcım ateşi yakarak ayrılmalıyız” diye devam etti.

Dr. Kabaş da alkışlarla çıktığı sahnede “Son dönemde milli tarihimizi, milli kahramanlarımızı, milli bayramlarımızı yok sayma şuursuzluğunu ve cüretini gösterenler zuhur etse de, biz gayet iyi biliyoruz ki; devletimizin temeli Cumhuriyet’tir, devletimizin tapusu Lozan belgesidir, devletimizin kurucusu, önderi ve ilham kaynağımız Mustafa Kemal’dir” dedi…

100 yıl önce cumhuriyeti kuranların zoru başardığını anlatan Dr. Kabaş, “Cumhuriyet; demokrasi vaadi ile gelip tersine otokrasi inşa etmeye yeltenenlere kararlı bir şekilde itiraz edebilmek demektir… Baskı, tehdit, sansür, hapis cezaları ile toplumu susturmaya, sindirmeye; ülke üzerinde tahakküm kurmaya çalışanlara karşı, dimdik bir karşı duruş sergileyebilmek demektir” diye devam etti…

Gecede yapılan pyango çekilişinin gelirinin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanacağı açıklandı. 350’nin üstünde davetlinnin katıldığı baloya, KKTC Konsolusu Namık Cafer, Hackney Belediye Meclis Üyesi Can Özsen, CHP Başkanı Kazım Gül ve CHP’den çok sayda üye, Haftasonu Türk Okullları başkan ve temsilcileri, Londra’daki Demokratik Kitle Örgütü ve temsilcileri, iş insanları ve çok sayıda genç katıldı. Rahatsızlığı nedeniyle geceye katılamayan Dr. Orhan Çekiç’e de “Cumhuriyet Özel Ödül’ü” kaldığı hastanede takdim edildi.