Sunak seyahatinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü.
İki lider Kudüs'te ortak bir basın toplantısında kameraların karşısına geçti. Sunak, İngiltere'nin İsrail'e verdiği desteği yinelerken, Hamas’a karşı “uzun savaşında” İsrail’e verdikleri destekten dolayı “gururlu” olduğunu söyledi.
Sunak, Netanyahu ile yaptığı görüşme öncesinde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile de bir araya geldi.
Gazze'ye yönelik insani yardım sevkiyatının başlayacak olmasından dolayı memnun olduğunu ifade eden Sunak, "İsrail'in sivillerin zarar görmemesi için adımlar attığını bildiğini" söyledi.
Filistinlilerin Hamas'ın yaptıklarının kurbanı olduğunu dile getiren İngiltere Başbakanı, "İnsani yardımı sunmaya devam etmek önemli" dedi.
Sunak, ayrıca Hamas'ın elinde bulunan rehinelerin de evlerine döndürülmesi için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Hamas’ın 7 Ekim'deki saldırılarında en az dokuz İngiliz vatandaşı hayatını kaybetti.
İngiliz hükümeti, yedi İngiliz vatandaşının da hâlâ kayıp olduğunu açıkladı.
Sunak'ın ziyareti öncesinde ABD Başkanı Joe Biden da İsrail'i ziyaret etmişti.
Sunak'ın Kudüs'ün ardından ikinci durağı ise Suudi Arabistan oldu.
Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile görüşen Sunak, Riyad yönetimini Orta Doğu’da istikrarın sağlanması için destek vermeye çağırdı.
Sunak, Muhammed bin Salman ile Gazze’deki tansiyonun düşürülmesi ve insani yardımların ulaştırılması konusunda işbirliği içinde olacaklarını söyledi.
Sunak, ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından fotoğraf da paylaştı.
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de ilerleyen günlerde Mısır, Türkiye ve Katar’ı ziyaret edecek. Cleverly görüşmelerinde İsrail ve Gazze’deki barışçıl çözümler için görüşmeler sürdürecek.
Dışişleri Bakanı ayrıca Gazze’ye yönelik insani yardımın sağlanması ve Hamas tarafından rehin tutulan İngiliz vatandaşlarının serbest bırakılması için de girişimlerde bulunacak.
Öte yandan Sunak’ın İsrail ziyareti öncesinde yüzlerce kişi Londra’daki Başbakanlık Ofisi’nin bulunduğu Downing Street’te Gazze’de yaşanan hastane saldırısını protesto etti.
Suudi Arabistan'ın kritik rolü
Sameer Hashmi - BBC Orta Doğu Muhabiri
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ile yaptığı görüşme önemliydi.
Suudi Arabistan, devam eden gerilimi durdurmak ve bölgeye daha fazla yayılmasını önlemek için uluslararası ve bölgesel temasla gerçme konusunda hayati bir aktör.
Riyad yönetimi birkaç hafta öncesine kadar İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek için Tel Aviv ve Beyaz Saray ile üçlü müzakerelere katılıyordu. Görüşmeler hızlı bir şekilde devam etse de 7 Ekim’deki Hamas saldırısı gidişatın rengini değiştirdi.
O tarih itibarıyla Suudi Arabistan sadece Filistinlilere güçlü bir destek vermekle kalmayıp, savaştan sorumlu tuttuğu İsrail’i kınadı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik amansız bombardımanı ardından Müslüman ülkelerde öfke büyürken, veliaht prens için, Suudi hükümdarların Filistinlileri desteklemek konusunda takındığı tavrı sürdürmesi de bir mecburiyet.
Filistin meselesi normal şartlar altında bölünmüş olan Müslüman dünyasını birleştirdi. Veliaht prens, normalleşme sürecinin başladığı İran Cumhurbaşkanı ile Mart ayından bu yana ilk telefon konuşmasını Hamas-İsrail çatışmasının ardından gerçekleştirdi. Bölgenin değişken dinamikleri göz önüne alındığında, veliaht prens önemli bir rol oynayabilir.