ABD ve İngiltere, Rusya ile Ukrayna arasında olan savaşın enerji tedarikini tehdit etmesi nedeniyle, LNG'nin kesintiye uğramamasını sağlama amacıyla birlikte çalışma kararı aldı.

ABD ve İngiltere, uluslararası ortaklar ve sektörle birlikte çalışacak bir ortak eylem grubu oluşturma konusunda anlaşmaya vardı. Grup, önümüzdeki yıl en az 9 ila 10 milyar metreküp LNG’nin ABD’den İngiltere’ye gönderilmesini sağlayacak. Bu miktar, 2021’deki miktarın iki katı olmakla beraber, 2022’de ulaşılan rekor miktar ile eşit. LNG tedarikinin nasıl garanti altına alınacağı konusunda ise detay verilmedi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptıkları ortak açıklamada “Tedarik güvenliğini artıracak ticari kontratları desteklememizi sağlayacak fırsatları tespit etmeye çalışacağız” dendi. ABD ayrıca, belirlenen amaca ulaşılması için gereken yasal ortamı sağlama sözü veriyor.

Varılan anlaşma, LNG için verilen küresel rekabetin artmasının bir sonucu. Rusya’nın özellikle Asya ve Avrupa’ya sağladığı doğalgazı kısma kararı vermesi, bu bölgelerdeki ülkelerin ekonomilerini resesyona itiyor.

Bu anlaşma, ABD ile AB arasında Mart ayında yapılan, bu yıl içinde en az 15 milyar metreküplük ek LNG tedarikini içeren anlaşma ile benzerlikler taşıyor. ABD ile AB arasında olan anlaşma, LNG’nin tam olarak nereden geleceği hakkında soruların ortaya çıkmasına neden olmuştu.

ABD, yedi tesisinden rekor miktarlarda LNG ihraç ederek Rusya’nın yarattığı tedarik boşluğunun bir kısmını doldururken, küresel piyasalar ABD’den yeni LNG tedariki sağlayabilmek için en az iki yıl daha beklemek zorunda kalmak zorunda. Teksas ve Louisiana’da 30 milyar dolardan fazla finansman gerektiren üç büyük ölçekli projenin inşaası devam ederken bunların hiçbiri önümüzdeki yıl tamamlanmış olmayacak.

Bu anlaşma, İngiltere Başbakanı Sunak’ın, ülkenin Avrupa’nın dışındaki ortaklarıyla yeni ticari anlaşmalar ve diplomatik ilişkiler kurmaya çalışması açısından siyasi bir önem de taşıyor. İki ülke yenilenebilir enerji ve nükleer projelerinde de, Rus ihracatlarına olan bağlılığı azaltma ve enerji piyasalarını stabilize etme amacıyla birlikte çalışacak.

Ortaklık aynı zamanda yeşil enerji teknolojilerine olan uluslararası yatırımı artırmaya ve otomotiv, havacılık ve uzay sektörlerinde karbon salınımını azaltmaya çalışacak. Grubun ilk toplantısı ise Perşembe gününde gerçekleşecek. (BLOOMBERG HT)