İngiltere İçişleri Bakanlığı (Home Office) geçen hafta (13 Nisan 2023) itibariyle Yenilikçi Kurucu Vizesinin (Innovator Founder) yürürlüğe girdiğini duyurdu. Ankara Anlaşmasına benzer yönleri olan bu vize Birleşik Krallık'ta yenilikçi, uygulanabilir ve ölçeklenebilir bir iş kurmak isteyen hem yeni girişimciler hem de deneyimli iş insanları için tasarlandı.

Ankara Anlaşmasına benzerliğiyle dikkat çeken bu vizeye sadece Türklerin yararlanabildiği Turkish Businessperson Visa'nın aksine rekabeti arttırıcı bir unsur olarak şartları taşıyan bütün ülke vatandaşları da başvurabiliyor. 

Yenilikçi Kurucu vizesi, yenilikçi bir iş kurmak ve yürütmek için Birleşik Krallık'a gelmek isteyen yabancı uyruklu kişiler içindir. İş fikri, piyasadaki örneklerden farklı yenilikçi, uygulanabilir ve ölçeklenebilir olmalıdır.

Diğer iş vizelerinden farklı olarak, başvuru sahiplerinin teklif ettikleri işe yatırım yapmak için belirli bir düzeyde fona sahip olmaları gerekmiyor. Ancak, Innovator Founder başvuru sahiplerinin, daha önce Innovator ve Start-up rotalarında gerekli olduğu gibi, yine de onaylanmış bir kuruluştan (Endorsement Body) onay almaları gerekecektir.

Konu ile ilgili açıklama yapan Güden Uluslararası hukuk bürosu kurucu ortağı avukat Ali Güden, Yenilikçi Kurucu vizeleri 3 yıl süreyle geçerli olup bu sürenin sonunda doğrudan Birleşik Krallık'ta süresiz kalma iznine sahip olabildiğini söyledi.

Yenilikçi Kurucu vizesi ile İngiltere'de 3 yıla kadar kalabilirsiniz. İşinizde ilerleme kaydettiğinizi göstermek için 12 ay ve 24 ay sonra onaylayan kurumla görüşmeniz gerekecek. Onayınız onaylayan kurum tarafından geri çekilirse vize süreniz kısa sürebilir. Daha uzun süre kalmak istiyorsanız, mevcut vizenizin süresi dolmadan önce yeni bir onayla yeniden başvuruda bulunmalısınız. 

Bu vizeyi kaç kez uzatabileceğiniz konusunda bir sınırlama yoktur. Birleşik Krallık'ta 3 yıl bulunduktan sonra sürekli oturum (yerleşim) için başvurabilirsiniz.

Başvuru yapıldıktan sonra genelde 3 haftada alınan Yenilikçi Kurucu Vizesi ile başvuru sahipleri, eşlerini ve 18 yaşın altındaki çocuklarını Birleşik Krallık'a götürebilmektedirler.

VİZE İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER 

Başvuru ücreti nedir?

1.036 GBP + sağlık sigortası

Bu vizenin diğer vizelerden farkı nedir?

  • Bir veya birkaç işletme kurabilmek,
  • İşletmeniz için çalışmak-bir yönetici olarak istihdam edilmeyi veya bir iş ortaklığının üyesi olarak serbest çalışmayı içerir,
  • “Vasıflı (Qualified) iş” olduğu sürece işletmeniz dışında çalışabilmek- örneğin, vasıflı işçi uygun meslekler listesinde yer alan bir iş veya en az 3. Seviye yeterlilik gerektiren bir iş yapabilirsiniz,
  • Eşinizi ve çocuklarınızı 'bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler' olarak yanınızda getirebilirsiniz
  • Birleşik krallık'ta 3 yıl yaşadıysanız ve diğer uygunluk koşullarını karşılıyorsanız, birleşik krallık'ta kalıcı olarak yerleşmek için başvuruda bulunun ('süresiz kalma izni' olarak da bilinir) 

Vizenin şartları nelerdir?

  • En az 18 yaşında olmanız,
  • Birleşik Krallık'taki bir onay makamı tarafından düzenlenmiş bir onay mektubuna sahip olmanız,
  • İngilizce dilinde en az CEFR Seviye B2'ye (okuma, yazma, dinleme ve konuşmada IELTS 5.5'e eşdeğer) yetkin olmanız,
  • Birleşik Krallık dışındaysanız veya Birleşik Krallık’ ta 12 aydan daha kısa bir süredir bulunuyorsanız, kendinizi geçindirmek için en az £1270, ayrıca bakmakla yükümlü olduğunuz bir eş için £285, ilk çocuk için £315 ve her ek çocuk için £200, 

Onay Makamından onay mektubu alabilmek için nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

  • Onaylayan kuruluşun işletmenize yatırılan fonların kaynağı konusunda herhangi bir tereddüttü olmaması gerekir,
  • Onaylayan kurumun, sizin veya işletmenizin yasadışı veya açıklanamayan bir servetin yararlanıcısı olabileceğine dair bir şüphesi olmaması gerekir,
  • Bir iş planınızın olması ve bu iş planındaki fikirleri üretmiş ya da bu fikirlere önemli bir katkıda bulunmuş olmanız gerekir,
  • İş planının yürütülmesinde günlük bir rolünüz olmalıdır,
  • Destekleyici kuruluşunuzla düzenli aralıklarla en az iki ‘’Temas Noktası Toplantısı’’ yapmanız gerekir,(Business planınıza göre haraket ettiğinize dair yapılan toplantılar gidişat toplantısı denebilir)
  • Tek kurucu olmanız ya da kurucu ekibin önemli bir üyesi olmanız ve
  • Yenilikçi, uygulanabilir ve ölçeklenebilir bir iş girişiminiz olmalıdır

Bu vize için Ankara Antlaşması yerine geçebilir diyebilir miyiz? Ankara antlaşması yerine geçen başka vize türleri de var mıdır?

Ankara Anlaşması (Turkish Businessperson Visa) sadece Türk Vatandaşlarının yararlanabileceği bir vize türü idi. Innovator Founder Visa’ya bütün ülke vatandaşları başvurabiliyor. Bu da rekabeti arttırıcı bir unsur. Yani AB vatandaşı veya Amerikan vatandaşı da Innovator Founder’ın koşullarını sağlıyor ise bu vize türünden yararlanabilecek.

Global Business Mobility- UK expansion Worker ya da Skilled Worker visa da bir seçenek fakat bu vize türleri için sponsorluk lisansı almak gerekiyor Türkiye’den eleman götürebilmek için.

3 sene sonra süresiz oturuma geçebilmek için herhangi bir şart var mıdır? Süreci bize anlatabilir misiniz?

Bir önceki onayınızda değerlendirilen iş planına göre önemli başarılar gösterdiğinizden emin olan onaylı bir Birleşik Krallık onay kurumu tarafından onaylanmış olmanız, işletmenizin bir yöneticisi veya üyesi olarak Companies House'a kayıtlı olmanız, işletmenizin aktif olması, ticaret yapması ve en az önümüzdeki 12 ay boyunca sürdürülebilir görünmesi ve işletmenin günlük yönetiminde ve geliştirilmesinde aktif bir rol oynamış olmanız gerekir.

Diğer Şartlar: En az ikisinin uygun olması gerekir.

  • İşletmeye en az 50.000 £ yatırım yapılmış ve işinizi ilerletmek için aktif olarak harcanmış olması,
  • İşletmenin, yerleşik çalışanlar için yılda en az 25.000 £ ortalama maaşa sahip en az 5 tam zamanlı işe eşdeğer iş yaratmış olması,
  • İşletmenin, ortalama maaş şartı olmaksızın yerleşik çalışanlar için en az 10 tam zamanlı işe eşdeğer iş yaratmış olması,
  • Müşteri sayısının son 3 yıl içinde en az iki katına çıkmış ve şu anda karşılaştırılabilir ana ürün veya hizmetler sunan diğer Birleşik Krallık işletmelerinin ortalama müşteri sayısından daha yüksek olması,
  • İşletmenin önemli araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmuş ve Birleşik Krallık ‘ta fikri mülkiyet koruması için başvuruda bulunulmuş olması,
  • İşletmenin hesaplarının kapsadığı son tam yılda en az 1 milyon £ yıllık brüt gelir elde etmiş olması,
  • İşletmenin hesaplarının kapsadığı son tam yılda en az 100.000 £'u denizaşırı ihracattan olmak üzere en az 500.000 £ yıllık brüt gelir elde etmiş olması.