Ulusal İstatistik Bürosu’nun (ONS) verileri, 30 Aralık’ta sona eren bir hafta içinde kayda geçen Ölüm Sayıları ortalamaya kıyasla yüzde 20, bir önceki haftada da yüzde 21 oranında yükseldi.

Bu, 2022’deki en yüksek ölüm seviyeleri olarak kayda geçerken, geçen yıl yaz aylarından bu yana kayıtlara geçen ölüm sayısı ortalamanın üzerinde seyretti. Uzmanlar, ölüm sayılarındaki artışın nedenlerinin karmaşık olduğu ve araştırılması gerektiği uyarısı yaptı.

30 Aralık günü sona eren bir hafta içinde özellikle evlerinde ölenlerin sayısı yüksekti ve ortalamanın yüzde 37 üzerindeydi. Bakımevlerinde ortalamadan yüzde 20, hastanelerde yüzde 15 daha fazla ölüm kayıtlara geçti.

2022’nin son haftasındaki 684 ek ölüm evlerde olurken, bunların sadece 26’sı (yüzde 4) nedeni Kovid-19 olarak belirlendi. ONS, zatürre kaynaklı ölümlerin son haftalarda arttığını ve İngiltere ile Galler’de 2022’nin son haftasındaki ölümlerin yüzde 22’sinin nedeninin zatürre olduğunu bildirdi.

EK ÖLÜM NEDİR?

Ek ölüm, belirli bir dönemde son beş yılın ortalamasının üzerindeki ölümleri tanımlamak için kullanılan bir terim. İngiltere ve Galler’de 2020 ve 2021’de ölüm sayısı ortalamanın üzerindeydi ve nedeniyse Kovid-19 salgınıydı.

Cambridge Üniversitesi’nden İstatistik Profesörü David Spiegelhalter, yılın son haftasında artan ölüm sayılarının Kovid-19 ile ilgili olmadığını belirtti ve “Büyük ihtimalle nedeni soğuk hava ile sağlık hizmetlerine erişimdeki zorluklar. Ancak bu unsurların ne kadar etkili olduğunu söylemek şu an için mümkün değil” dedi. (HÜRRİYET)