Kaliforniya eyaletindeki kalp sağlığı merkezi Whole Heart Cardiology'den Dr. Nicole Harkin, yaşam alışkanlıklarında belirli değişikliklerle kalp hastalıkları riskinin azaltılabileceğini belirtti.

ABD merkezli haber sitesi Insider'a konuşan 41 yaşındaki kardiyolog, şu 5 öneriyi paylaştı:

1 - Kırmızı et yemeyin

Harkin, birçok araştırmada kırmızı et tüketiminin kalp hastalığı riskini artırdığına yönelik bulgular elde edildiğini söyledi.

Vejeteryan olduğunu belirten kardiyolog, hayvansal gıda tüketen kişilerin özellikle kırmızı et ve işlenmiş kırmızı etten uzak durması gerektiğini ifade etti.

Uzman, sebze, meyve ve tam tahıllı ürünlerin lif bakımından zengin olduğunu ve bunların kalp sağlığını koruduğunu söyledi.

2 - Sigara içmeyin

"Genç kadınlarda karşılaştığım neredeyse tüm kalp krizi vakalarında, kişinin sigara içtiğini gördüm" diyen kardiyolog, sigaranın kalp hastalığı riskini ciddi şekilde artırdığını belirtti.

ABD'deki Amerikan Kalp Derneği'nin (AKD) verilerine göre ülkedeki kalp krizi kaynaklı ölümlerin yaklaşık üçte birinin nedeni, tütün ürünleri ve elektronik sigara kullanımı.

3 - Uyku düzenini ihmal etmeyin

Geceleri kesintisiz 7 ila 8 saat uykunun kalp sağlığı için önemli olduğuna dikkat çeken doktor, bu sürenin altında kalp hastalığı riskinin artabileceğini belirtti.

Harkin, üst solunum yolunun tamamen veya kısmen tıkanıklığına neden olan obstrüktif uyku apnesinin genellikle yüksek tansiyon ya da kalp ritmi bozukluğuna işaret ettiğini de paylaştı.

4 - Göğüs ağrılarını hafife almayın

Kardiyolog, göğüs ağrılarının önceden kalp hastalığı riski taşımayan kişilerde de önemli bir semptom olabileceğini ifade etti.

Harkin, "Saatlerdir göğüs ağrısı çeken kişilerin rahatsızlıkları, genellikle artık hastaneye geldiklerinde çok daha ilerlemiş halde oluyor" dedi.

5 - Egzersizden vazgeçmeyin

Doktor, kalp sağlığına tehdit oluşturan en önemli risk faktörlerinden birinin hareketsiz yaşam tarzı olduğunu vurguladı.

"Araştırmalara göre hiçbir şey yapmadan oturmak yerine 10 dakika bile yürümek, kalp sağlığınız için daha iyi" diyen Harkin, düzenli egzersizin önemli olduğunu da belirtti.

AKD, yetişkinlerin haftada ortalama iki buçuk saat "orta düzeyde" spor yapmasını ya da yüzme ve atlama gibi "yüksek eforlu" egzersizlere ortalama 75 dakika ayırmasını tavsiye ediyor. (INDEPENDENT TÜRKÇE)