Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC'nin Londra Temsilciliği’nde düzenlenen kitap tanıtım etkinliğinde yaptığı açıklamada, "Yan yana yaşayan iki ayrı egemen eşit devletin işbirliği anlaşması olabileceğini anlatmaya çalıştık" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere'deki temaslarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC'nin Londra Temsilciliği’nde KKTC Cumhurbaşkanlığı Dış Basın Sözcüsü Kerem Haser'in İngilizce çevirisini üstlendiği "The Vision of 2 States in Kıbrıs" isimli kitabının tanıtım etkinliğine katıldı.

Etkinliğin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tatar, "Türkiye Cumhuriyeti’nin de yeni siyasette büyük desteğinin olduğunu, bu bakımdan artık Rumların ve Yunanların federal cumhuriyet içerisinde Türkleri azınlığa ve Türkiye’yi Kıbrıs’tan dışlamaya yönelik bütün bu çabalarının artık bir sonuç vermediğini, bunları çok denediklerini ve eşitlik temelli olan anlaşmanın Rumlar tarafından hiçbir zaman destek görmediğini söyleyebilirim. Bu sebeple yan yana yaşayan iki ayrı egemen eşit devletin işbirliği anlaşması olabileceğini burada anlatmaya çalıştık. Son 2 buçuk yıldır yaptığımız çalışmaları, Cenevre görüşmelerini, New York’taki temaslarımızı, Türkiye’nin desteğini ve son 2 buçuk yıldır yaptığımız bütün çalışmaları dünya kamuoyuna anlatabileceğimiz bir kitabın yayınını Londra temsilciliğimizde tanıtımını gerçekleştirdik" dedi.


Yaklaşık 2 saat süren tanıtım etkinliğinin ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Londra’daki diğer temaslarını için temsilcilikten ayrıldı.

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR’IN KONVOYUNA SALDIRI GİRİŞİMİ

Kıbrıs sorunuyla ilgili konferans vermek amacıyla İngiltere’nin başkenti Londra’ya gelen Cumhurbaşkanı Tatar’ın konvoyuna dün bir grup saldırı girişiminde bulunmuştu. Kings College'da konferansa giden Tatar’ın aracının önü Yunan öğrenci grubu tarafından kesilmek istenmişti. Ellerinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan bayrağı bulunan grup, Tatar’ın konvoyunun geçişi sırasında “Kıbrıs Rum'dur Tatar'a ölüm” ve "Türkiye Kıbrıs’tan dışarı" sloganları atmıştı.

TÜRKLER ALKIŞLARLA GRUBA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İngiliz polisi, protestocu gruba müdahale ederken, olay yerinde bulunan Türkler de alkışlarla protestocu gruba tepki gösterdi.

“BİZ HAKLI DAVAMIZI ANLATMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Yaşanan olayla ilgili açıklama yapan Tatar, "Rumlar ortalığı karıştırdı. İdareye baskı yaptılar. 'Kıbrıs Rum'dur Tatar'a ölüm' sloganları ile önümüzü kestiler. Polisler olmasa saldıracaktılar. Biz haklı davamızı anlatmaktan vazgeçmeyeceğiz. Her platformda davamızı anlatacağız" demişti.

Kaynak: Eurovizyon