Mustafa Köker/ Halil Yetkinlioğlu
Londra başta olmak üzere Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı, Birleşik Krallık ülkelerinde camilerde cemaatin yoğun olması sebebiyle bayram namazı birkaç defa kılındı.

Başkent Londra’da, Diyanet Vakfı ve diğer camilerde cemaat yoğunluğuna göre 2 ve 3 defa bayram namazı kılındı.

Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Stoke Newington bölgesindeki en eski Türk ibadethanelerinden olan Aziziye Camisi, sabahın erken saatlerinden itibaren müminlerle doldu taştı.

Aziziye’ye sabahın erken saatlerinde gelen, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve Başkonsolos Bekir Utku Atahan da cemaatle birlikte bayram namazını eda etti.

HUZUR VE BARIŞ MESAJI VERİLDİ

Bu bayram namazının vaaz ve hutbelerini, Gazze’de devam eden İsrail soykırımı ve Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin Uygur türklerine uyguladığı baskı ve zulüm nedeniyle hüzünlü mesajlar oluşturdu.

Aziziye Camisi Baş İmamı Ebubekir Tezgel verdiği vaazda, İslam aleminin Filistin dramı nedeniyle acı çektiğini hatırlatarak, Gazze’de süren soykırımın bir an evvel sonuçlanması dileğinde bulundu.

Cami imamı Abdussamed Köroğlu da hutbesinde, “bayram sabahı bir yandan sevinç ve neşe duyarken, diğer yandan zulüm altında inleyen kardeşlerimizin acısıyla hüzünlüyüz. Gazze’deki kardeşlerimiz sadece bayram sevincinden mahrum olmakla kalmıyor, aynı zamanda dünyanın gözü önünde açlık, susuzluk ve her türlü yokluk içinde hayatta kalma mücadelesi veriyor. Anne babalar bombalar altında can veren masum evlatlarıın acısıyla kahroluyor” ifadelerine yer verdi.

Namaz sonrası Müslüman toplum bayramlaşarak, bayramın sıcaklığını kucakladı. 

BÜYÜKELÇİ ERTAŞ’IN BAYRAM MESAJI 

Aziziye Camiinde kılınan bayram namazının ardından iş adamı Osman Cinik, geçmiş bayramlarda olduğu gibi Büyükelçi Osman Koray Ertaş, Başkonsolos Bekir Utku Atahan ve beraberindekilere geleneksel kahvaltı programında ağırladı.

Konuklar arasında Eğitim Müşaviri Dr. Mevlüt Ceylan, Aziziye Camisi Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Zorlu, Başkan Yardımcısı Mustafa Nalbant, Genel Sekreter Hakan Camuz, Bexley Belediye Başkanı Ahmet Durmuş, Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkanı Vehbi Keleş, iş insanları Kazım Akkuş, Selim Dağlılar, Murat Altuntaş ve eski milletvekili Mehmet Sait Dilek te yer aldı. 

Büyükelçi Ertaş, bayram ile ilgili düşüncelerini burada yaptığı konuşmayla paylaştı.

Büyükelçi Osman Koray Ertaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu güzel bayramı sizlerle birlikten geçirmiş olmaktan son derece mutluluk duyuyoruz. Malum burada yer olmadığı için üç tur bayram namazı kılınuyor. Ne mutlu böylesine kalabalık, böylesine dinamik, birbirine tutkun bir toplumumuz var. 

Tabii ülkemizden çok uzağız ama ülkemize ve bize ait değreleri birlikte yaşatıyoruz. Bu geleneklerimizi, adetlerimizi gençlerimize de aktarırsak, onlarda bilinçli. Tabii zaman ve dünya değişiyor ama bizi biz yapan değerlerimiz hep orda. Dolayısıyla onlarla yaşıyoruz. Her birimizin yakın çevresinden başlayacak ilişkilerini restore etme zamanı. Hep beraber büyük Türkiye ailesi ve İslam Dünyası olarak huzurlu ve mutlu günler diliyor, bu vesileyle bayramınızı kutluyorum.”

Bayram namazı sonrası Büyükelçi Osman Koray Ertaş ve Başkonsolos Bekir Utku Atahan’ında katılımıyla geleneksel bayramlaşma yapıldı.

Bayram namazı ardından iş adamı Osman Cinik, geçmiş bayramlarda olduğu gibi Büyükelçi Osman Koray Ertaş, Başkonsolos Bekir Utku Atahan ve beraberindekilere geleneksel kahvaltı programında ağırladı.