Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği tarafından düzenlenen ve İngiltere’de Türkçe eğitim ve Türk okullarının sorunları tartışıldı.

Londra Yunus Emre Enstitüsünde Perşembe günü gerçekleşen ve Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan ile koordinatör öğretmen Fisun Aykır’ın hazır bulunduğu toplantıda, Türkçe eğitim veren okulların yöneticileri ile eğitimciler beklentilerini dile getirdiler.

Toplantının başlangıcında söz alan Türkiye’nin Londra Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan, ilk fırsatta okulları ziyaret edeceğini belirterek, tanışmak ve sorunları dinlemek için böyle bir organizasyon yapıldığını hatırlattı.

Eğitim Müşavirliği ve Türk okullarının ortak amacının çocukların eğitimi olduğunu belirten Ceylan, “Bizler her ne kadar eğitim ile ilgili hizmet veriyor olsak da sizler sahadasınız ve işleyiş olarak daha hakimsiniz. Bizim gözümüzden kaçanlar varsa bunları düzeltmek istiyoruz. Çünkü hepimizin ortak hedefimiz çocuklarımızın geleceği. Devletimiz son yıllarda çok büyük yatırım yapıyor eğitim konusuna. İnglitere’de 3'ü üniversitelerde olmak üzere 40 öğretmenimiz görev yapıyor. Burslu öğrencilerin bunların dışında. Ben sizden birisi olarak konuşuyorum. Yurt dışında uzun yıllar kaldığım için sizi en iyi ben anlarım. Onun için içinizden geldiği gibi konuşabilirsiniz. Ortak hedefimiz çocuklarımızın geleceği olduğu için onları daha iyi nasıl yetiştirebiliriz... Çocukları hafta sonu parklarda oynamak koşmak dururken sizler daha iyi yetiştirme gayesiyle okullara getiriyorsunuz. Çocuk yetiştirmenin diğer zorluklarının yanında, daha iyi bir eğitim almaları için çaba harcıyorsunuz. Zor işiniz. Biz de bu çabalarınızda hayatınızı kolaylaştırmak için gayretindeyiz” dedi.

TÜRKÇE SADECE SINAVLARLA SINIRLI KALMAMALI

İngiltere eğitim sistemi tarafından kabul edilmesi nedeniyle çocukların özellikle GCSE ve A Level sınavlarında Türkçe’ye daha fazla önem verdiklerini kaydeden Ceylan, ‘bir dil bir insan’ anlayışı ile hareket ederek Türkçe ve Türk kültürünün önemini çocuklara iyi anlatılmasının önemine işaret etti.

Türkçe ve Türk kültürü eğitimi verirken okullar ve eğitimcilerin birlikte hareket etmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Ceylan şöyle konuştu:

“Çocuklarımız da özellikle GCSE ve A Level sınavları döneminde Türkçe’ye ayrı bir ilgi gösteriyorlar. Türkçenin sadece sınavlarla ilgili olduğu algısını sizlerle beraber değiştireceğiz. ‘Bir Dil Bir İnsan’ sözünde olduğu gibi çocuklarımıza Türkçeyi sevdirmek gibi bir sorumluluğumu z da bulunuyor. Karşılaştığınız sorunlar olduğunda size bir telefon ve email mesafesindeyiz. Pandemi sonrası başlayan ‘Yeni Normal’ dönemindeyiz. Bu süreçte uzaktan başlatılan eğitime devam etme kararı alan okullarımız var ama bizim tercihimiz yüz yüze eğitimden yana. Uzaktan eğitim sürecinde devam edile cekse, bizlerim ve sizlerin de burada bulunması anlamlı olmuyor. Çünkü uzaktan eğitimi Türkiye’den de alabilirler. İki kültür arasında kalan çocuklarımızaa Türk dili ve kültürünü, iki dilliğin önemini iyi anlatmamızgerekiyor. Yüzyüze eğitimin çocuklarımız için daha yararlı olacağı kanaatindeyiz.”

STK YÖNETİCİLERİ TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI

Toplantıya katılan okul dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de Türk okulları ve Türkçe eğitim çabalarında yaşadıkları deneyimleri paylaştılar.

Nottingham Turkish Community kurucularından Mehmet Emin Aydınbaş yaptığı konuşmada, Türkçe ve Türk okulları girişimlerinin gönüllülük esasına dayanması nedeniyle çaba gerektirdiğini ifade etti.

“Ana dili kaybederseniz değerlerinizi de kaybedersiniz” diyen Aydınbaş, konuşmasında “çocuklarımızın İngiltere’ye uyumlu ve yararlı fertler olarak yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu çabada öğretmenlerden de normal görevlerinin ötesinde gayretli olmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Aynı derneğin başkanı Ali Topaloğlu, Hull Turkish Eğitim Society Başkanı Ömer Özer ve diğer katılımcılar da Türkçe eğitim ile ilgili yaşadıkları zorluklar ve beklentilerini dile getirdiler.

Eğitim Müşavirliği koordinatör öğretmeni Fisun Aykır, katılımcıları, görevli öğretmenler ve müşavirliğin hizmetleri hakkında bilgilendirirken, 24’ü Londra olmak üzere toplam 55 Türk Okulunun haftanın belli günlerinde Türkçe eğitim verdiğini kaydetti.

Aykır bu okullarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirdiği 37 öğretmenin görev aldığını sözlerine ekledi.

TOPLANTIYA KATILAN OKUL VE DERNEKLER

Aziziye Cami Türk Dernek Okulu

Batı Londra Türk Dernek Okulu

Bickley Türk Dernek Okulu

Dockland Academy Atatürk Okulu

Hasan Özcan Türk Dernek Okulu

Hull Diyanet Cami Türk Dernek Okulu

İngiltere Diyanet Vakfı Dernek Okulu

Grearter Manchester Türk Dernek Okulu

Nottingham Türk Dili ve Kültürü Dernek Okulu

Sutton Türk Dernek Okulu

(EUROVİZYON)