Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yüzde 25 olarak açıkladığı tüm memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın bugün yüzde 30'a yükseltildiğini duyurdu.

"Yılın ikinci yarısı için toplu sözleşme ve enflasyon farkı göz önünde bulundurularak yeni artışlar yapılacağını hatırlatmak istiyorum" diyen Erdoğan aynı zamanda asgari ücret desteğini 400 liraya yükselttiklerini de açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamasına göre en düşük emekli maaşı 5 bin 500 lira olacak. Memurlar ve emekliler, yeni maaşlarını 15 Ocak’ta alacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün Aralık ayı itibarıyla 2022 enflasyonu yüzde 64,27 olarak hesaplamıştı.

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yeni yılda eklenecek enflasyon farkı yüzde 16,48 olarak hesaplanmıştı. Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında ise yaklaşık yüzde 14 civarındaydı.

Ancak "Sözleşmeliye Kadro Şöleni" töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hesaplamalara karşın memur ve emeklilerin maaşlarının yüzde 25 artırılacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı yüzde 25'lik oranı 'Müjde' diyerek duyurmuştu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Türkiye'de 2022'de yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak hesapladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, yapılan yüzde 25'lik zamla birlikte iktidarın memur ve emekliler için "yoksulluğa devam dediğini" savundu.

Twitter hesabında bir paylaşım yapan Bozgeyik, "Biz de seçimlerde 'artık yeter' diyeceğiz" diye ekledi.

"Ortada gerçekten saçma sapanlık var"

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TÜİK ve ENAG verilerini kıyaslayarak, "Gerçekten ortada kocaman bir 'saçma sapanlık' var" demişti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Aralık ayında Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması olan ”açlık sınırını” 8 bin 130 TL olarak hesaplamıştı. (BBC TÜRKÇE)