Türkiye'nin kredi temerrüt takası (CDS) 21 puan yükselerek 518'e çıktı.

TCMB, Aralık 2020'den bu yana ilk kez faizde yukarı yönlü adım atarak indirim sürecini sonlandırdı.

Merkez Bankası bundan önceki en yüksek politika faizi artışını Mayıs 2018'de 850 baz puanla yapmıştı.

Mart 2021'de yüzde 19 seviyesinde olan politika faizi 2021 ve 2022'de dörder kez indirildi, Şubat ayındaki toplantıda yüzde 8,50'ye çekildi

Anadolu Ajansı'nın Finans biriminin anketinde politika faizinin 1075 baz puan artışla yüzde 19,25'e çıkarılması bekleniyordu.

Reuters haber ajansının anketinde ise politika faizinin 1150 baz puan artışla yüzde 20'ye yükseltileceği öngörülmüştü.

Yabancı bankaların beklentileri de farklıydı. 

Morgan Stanley politika faizinin yüzde 20'ye, Bank of America ve Deutcshe Bank yüzde 25'e, Goldman Sachs ise yüzde 40'a yükseleceğini tahmin etmişti.

Merkez Bankası

'Kurul, parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir'

PPK toplantısının karar metninde, "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir" ifadeleriyle faiz artışının süreceği sinyali verildi. 

Metinde ayrıca şu ifadeler yer aldı: 

"Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. 

"Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

"Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir."

BBC

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı, Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanmalarının faiz oranlarında artışa gidileceği yönünde bir işaret olarak yorumlanmıştı. 

Merkez Bankası başkanlığına Mart 2021'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Naci Ağbal'ın yerine Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. 

Kavcıoğlu, düşük faiz politikasıyla liradaki değer kaybı karşısında "liralaşma" adı verilen bir stratejiyi takip etmişti. 

Türk Lirası son 10 yılda dolar karşısında yüzde 90'a yakın değer kaybetti. Enflasyon ise Kasım 2022'de resmi verilere göre yüzde 85'i geçerek 1998'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkmıştı. 

Merkez Bankası Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan, 9 Haziran'da görevi Şahap Kavcıoğlu'ndan devralmıştı. 

Erkan son 4 yıl içinde Merkez Bankası’nın başına getirilen 5. isim oldu.

Hafize Gaye Erkan kimdir? 

hafize gaye erkan merkez bankası

KAYNAK, GETTY IMAGES

Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olan 44 yaşındaki Hafize Gaye Erkan, çalışma yaşamanın başında 10 yıla yakın süre Goldman Sachs’ta idari müdür olarak çalıştı.

Goldman Sachs, ABD’deki çok uluslu bir yatırım bankası.

Erkan, 2014-2021 yılları arasında San Francisco merkezli bir banka olan First Republic Bank’te Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı.

Banka, 2023 yılında iflas etti ve bu iflas, 2008’de batan Washington Mutual'dan sonra ABD bankacılık tarihindeki en büyük ikinci iflas olarak kayıtlara geçti.

Erkan, First Republic Bank’te Temmuz 2021 ve Aralık 2021 dönemi arasında eş CEO olarak görev yaptı.

Profesyonel ağ LinkedIn sayfasında Erkan’ın 2019 ila 2021 yılları arasında mücevher şirketi Tiffany & Co.’daki Yönetim Kurulu üyeliği görevinde bulunduğu, 2022’den bu yana küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan’da Yönetim Kurulu üyesi olduğu ayrıca 2016’dan bu yana Princeton Üniversitesi’nin Yöneylem Araştırmaları ve Finans Mühendisliği Bölümü’nde Danışma Kurulu’nda bulunduğu da yazıyor.