Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat’taki birinci yıldönümü öncesinde Rusya Federal Meclisi’ne hitaben bir konuşma yaptı.

“Rusya açısından zorlu ve dönüm noktası olan bir zamanda, dünyada önemli değişikliklerin yaşandığı bir dönemde konuşmamı yapıyorum” diyen Putin, konuşmasında ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya askeri desteğine de değindi.

Sputnik’in aktardığına göre, ‘Rusya’nın Donbass’ın sorunlarının barışçıl biçimde çözümlenmesi için mümkün olan her şeyi yaptığını’ söyleyen Rusya Devlet Başkanı, “Bununla beraber Kiev, Donbass’ın sorunlarını çözmedi, sürüncemede bırakıp oyaladı, siyasi cinayetler işledi ve inananlara kötü muamele etti” dedi.

‘BATI, UKRAYNA’YI BÜYÜK SAVAŞA HAZIRLADI’

“Dünya üzerinde hiçbir ülkenin ABD kadar yurt dışında askeri üssü yok, yüzlercesini kurdular” diyen Putin, ‘Rusya’nın Batı ile yapıcı bir diyalog içerisinde olmaya her zaman açık olduğunu ve yıllar boyunca ortak bir güvenlik sistemi oluşturulması üstünde çalışılmasını teklif ettiğini’ söyledi.

Putin, “Batı ise bu sırada köle hâline gelmiş Ukrayna’yı ‘büyük savaşa’ hazırladı ve bugün de bunu yaptığını kabul ediyor” ifadelerini kullandı.

‘SAVAŞI DURDURMAK İÇİN GÜÇ KULLANIYORUZ’

Rusya-Ukrayna savaşını ‘başlatan tarafın Batı’ olduğunu da sözlerine ekleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, “Savaşı başlatan taraf Batı’ydı, bizse bu savaşı durdurmak için güç kullanıyoruz. Evimizi ve insanlarımızın canlarını koruyoruz, Batı’nın istediğiyse sınırsız hakimiyete sahip olmak” dedi.

Konuşmasında ABD ve Avrupa ülkelerinin savaşın başından bu yana Ukrayna’ya sağladığı askeri yardıma da değinen Putin, “Batı şimdiye dek Ukrayna’ya askeri yardım olarak 150 milyar dolar harcadı, Ukrayna’ya para akışının azaldığını da gözlemlemiyoruz. Cini şişeden çıkaranın Batı olduğunu dünyada kimse unutmuş değil” ifadelerini kullandı.

Putin, “Kiev'e Batı tarafından verilen silahların menzili ne kadar uzun olursa, tehdidi Rusya topraklarından o kadar uzaklaştırmamız gerekir” dedi.