Ermenistan, Lahey’deki mahkemenin kuruluşunu düzenleyen Roma Statüsü’nü kabul etmek için süreç başlatmıştı.

Rus resmi haber ajansı RIA’nın bildirdiğine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, Ermenistan’ın mahkemeye taraf olmasının “kabul edilemeyeceğini” aktardı. Söz konusu kaynak, bu adımın ikili ilişkiler açısından “çok ciddi sonuçlarının” olacağını belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında, savaş suçları işlediği iddiasıyla tutuklama kararı çıkarmıştı.

ICC’nin Putin’e yönelttiği suçlamalar arasında, Ukrayna’daki bazı çocukların yasa dışı şekilde Rusya’ya götürülmesi var.

Rusya ise suçlamaları reddederek kararın “anlamsız ve taraflı” olduğunu aktardı.

Rusya ile tarihi müttefiklerinden Ermenistan arasındaki ilişkiler Ukrayna savaşının başlamasından beri zorlu bir döneme girdi.

Ermenistan ise Azerbaycan ile Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalarını sona erdirmesini sağlayan ve Rusya’nın arabulucu olduğu anlaşmanın uygulanmasında Rusya’nın yeteri kadar çaba harcamadığını belirtiyor.

Ermenistan’da Anayasa Mahkemesi, geçen hafta Roma Statüsü'nün getirdiği Uluslararası Ceza Mahkemesi yükümlülüklerinin Ermenistan Anayasası'yla çelişmediğine karar vermişti.Bu onayın ardından şimdi de parlamentonun anlaşmayı kabul etmesi bekleniyordu.

ICC’nin kararı, gideceği ülkenin Roma Statüsü’ne taraf olması durumunda Putin’in yurt dışı seyahatlerini zora sokabilir.

Putin’in bu yıl seyahat etmesi beklenen ülkeler arasında Güney Afrika ve Türkiye var.

Türkiye, Roma Statüsü’ne taraf değil.

Kaynak: BBC