Londra Yunus Emre Enstitüsü, müzik ve hareketin harmanlanarak zihni, kalbi ve bedeni evrensel bir dil aracılığıyla birleştiren, asırlık bir geleneğin özgün performansına tanıklık etmek isteyenleri, geleneksel Türk Tasavvuf musikisi eşliğinde sembolik ve maneviyat dolu bir deneyim sunacak olan Mevlevi Sema Ayini ve Devran Zikri İngiltere turnesine davet ediyor.  

İstanbul Tasavvuf İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu’nun İngiltere turnesi, Mevlevi Sema Mukabelesi, Devran Zikri, konferanslar ve konserler gibi çeşitli etkinlikler içeriyor. 24 Nisan’da Londra’dagörkemli bir çoklu sanat alanı olan EarthH Theatre’dabaşlayacak turun ikinci etabı 25 Nisan'da Cambridge'in önde gelen konser mekanlarından biri olan ve mükemmel akustik kalitesiyle tanınan West Road Concert Hall’da gerçekleşecek ve bu maneviyat dolu tur 26 Nisan'da Oxford'un kalbinde mimari bir cevher olan Sheldonian Theatre'da sona erecek. Bunların yanı sıra Mevlevi Kültürü ve Tasavvuf Müziği konulu iki ayrı söyleşi ve konser düzenlenecek! Söyleşi ve konserlerin ilki 23 Nisan’da saat 18:00'da SOAS, University of London: The Department of Music'de ve ikinci ise 25 Nisan'da saat 14:30'da University of Cambridge, Müzik Fakültesi’ne bağlı West Road Concert Hall’dagerçekleşecek. 
 



Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından University of Cambridge Faculty of Music ve SOAS, University of London işbirliğiyle düzenlenen söyleşilerde İstanbul Tasavvuf İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu postnişini, ilahiyatçı yazar Mehmed Fatih Çıtlak’ın yanı sıra Ortadoğu müzikolojisi alanında fahri profesör Owen Wright da konuşmacı olarak yer alacak. Bu söyleşilere Yüce Gümüş’ün sanat yönetmenliğini yaptığı İstanbul Tasavvuf İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu’nun usta müzisyenleri klasik Osmanlı ve tasavvuf müziğinden seçkiler sunacağı konserleri ile eşlik edecek. 

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafındanTİKA: Türk İşbirliği ve Koordanisayon Ajansı, Türk Hava Yolları, Cambridge Üniversitesi: Müzik Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen, ve West Road Concert Hall, Islam Channel, Cambridge Islamic Art, Cambridge Crescent, Sheldonian Theatre, Oxford Center for Islamic Studies, Oxford Turkish Society ve SOAS University of London: Department of Music tarafından desteklenen Mevlevi Sema Seramonisi & Devran Zikri İngiltere turu Sema mukabelesini geleneksel ve özgün haliyle tanıtmayı ve temsil etmeyi amaçlamaktadır. 

UNESCO İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirasının Başyapıtları 2005 listesinde Başyapıt ilan edilen Mevlevi Sema Törenleri, 2008 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde tescil edilmiştir. Mevlevi Sema Ayini ve Devran Zikri İngiltere turu kapsamındaki etkinlikler Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğunun bir alt birimi olarak kurulmuş olan İstanbul Tasavvuf İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından sunulacak ve icra edilecektir. Topluluk kurulduğundan bu yana çeşitli konser salonları yanında devletin restore ederek geçmişten günümüze ulaştırdığı külliye, medrese, tekke ve âsitâne gibi tarihi yapılarda kadim kültürümüzden bizlere ulaşmış ve unutulmaya yüz tutmuş tasavvuf kültürünü, tarikat ayinlerini ve merasimlerini usûlüne ve erkânına uygun olarak icra etmektedir.  

Bu törenler alanında Türkiye'nin en yetenekli müzisyenlerinden oluşan bir koro ve kıdemli semazenler tarafından icra edilmektedir. Türk musikisinin zirvesini oluşturan Mevlevî  yinleri, mutrib denilen sazende (enstrüman çalanlar) ve hanendeler (okuyanlar) eşliğinde naat ile başlayıp, Farsça güftelerden bestelenmiş ayini takiben Kurân-ı Kerim tilaveti ile tamamlanmaktadır. Bu törenlerde giyilen giysiler, duruşlar, hareketler ve icraların hepsi derin manalar taşımaktadır ve bu manalar yapılan icralar aracılığıyla izleyicisine aktarılmaktadır. Ayrıca, Osmanlı Türkçesi ile notaya alınmış, tozlu raflarda unutulmuş eserler topluluk tarafından yapılan uzun araştırmalar sonucu deşifre edilip kayıt altına alınarak yeniden canlandırılmakta ve halkın beğenisine sunulması sağlanır. 

İstanbul Tasavvuf İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu tarafından icra edilecek olan Mevlevi Sema Seramonisi & Devran Zikri etkinliğinin mana dolu içeriği katılımcılara sadece seyirci olmadıkları, aynı zamanda yüzyıllara dayanan manevi bir ritüelin parçası oldukları bir deneyim sunacak. 

700 yılı aşkın bir geçmişe sahip bu manevi geleneğin bu defa İngiltere’de canlandırılacağı bu soluk kesici turun bir parçası olmak isteyenler Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği ve İstanbul Tasavvuf İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu’nun yer alacağı bu etkinliği kaçırmamalı! 

Biletler Eventbrite linki üzerinden temin edilebilir.Topluluğun İngiltere turu kapsamında gerçekleşen diğer etkinlikler için: 

Mevlevi Sema Ayini & Devran Zikri | İngiltere Turu 

Link: https://yeelondon.org.uk/2023/01/09/mevlevisemaceremonyuktour/ 

Etkinlik hakkında daha fazla bilgi için Londra Yunus Emre Enstitüsü'nün web sitesini ziyaret edebilir: https://yeelondon.org.uk ya da [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.