Başkent Belgrad'da geçen Çarşamba 13 yaşındaki bir çocuk, babasının tabancalarıyla, eğitim gördüğü ilkokulda sekiz öğrenci ve bir koruma görevlisini öldürmüştü.

Ertesi gün de Belgrad’dan 60 kilometre uzaklıktaki Miladenovaç'ta bir kişinin arabasından çevreye rastgele ateş açması sonucu sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

Protestocular, üst düzey hükümet yetkililerinin istifasını ve şiddeti teşvik ettiklerini söyledikleri televizyon ve gazetelerin kapatılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ise protestoları kınadı ve muhalefetin çıkarları için ulusal bir trajediyi kullandığını savundu. Vuçiç ayrıca, erken seçime de hazır olduğunu belirtti.

Sırp lider televizyonda yaptığı açıklamada “Çalışmaya devam edeceğim ve asla sokak ve çetelerin önünde eğilmeyeceğim. Bir kabine değişikliği mi olacak, yoksa seçim mi göreceğiz?” dedi.

Sırbistan’da bir sonraki genel seçimlerin 2026’da yapılması planlanıyor.

Saldırıların ardından Pazartesi günü okullar başlarken, Belgrad’daki tüm okullarda polis memurları görevlendirildi. Hükümet ayrıca, okullarda görev yapmaları için daha çok polisin alınacağını açıkladı.

eylem

KAYNAK,GETTY IMAGES

Ülkenin kuzeyindeki Novi Sad kentinde de binlerce kişi yürüdü ve eylemciler başkente doğru akan Tuna Nehri’ne çiçekler attı.

Protestocular ayrıca içişleri bakanı ve istihbarat servisi başkanının istifasını istedi.

Eğitim Bakanı Branko Ruziç, Pazar günü okul katliamı nedeniyle istifa etmişti.

Sırbistan, Avrupa’da silaha sahip olma oranının en yüksek olduğu ülkelerden biri. 2018’deki bir araştırmaya gere her 100 kişiden 39’u silah sahibi.

Sırbistan hükümeti, ruhsatsız silahların herhangi bir soru sorulmadan teslimi için bir aylık süre verdi. Sırp polisine göre ilk gün yaklaşık 1500 silah teslim edildi.