İçişleri Bakanı Süleyman Bakan Soylu da son günlerde bazı ülkelerin konsolosluklarını kapatmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu, ABD Büyükelçisi'ne seslenerek, “Amerikan büyükelçisine buradan söylüyorum. Hangi gazetecilere yazı yazdırdığını biliyorum” dedi ve ekledi:

“Pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek. Çok net söylüyorum. Pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek. Neleri yaptırdığınızı, hangi adımları attırdığınızı, Türkiye'yi nasıl karıştırmak istediğinizi net bir şekilde biliyorum. O pis ellerinizi, o maskeli, sırıtan yüzlerinizi Türkiye'nin üzerinden çekiniz.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Bu açıklamaların ve kapatmaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz Büyükelçileri çağırıp tam da bunu söyledik” dedi.

Çavuşoğlu şöyle konuştu: "Bu konsoloslukları ya da büyükelçilikleri kapatırken bizimle detayları paylaşmadan önce bu adımları atmaları, tüm ülkeler için söylüyorum, maksatlı. Burada 'Türkiye istikrarsız, Türkiye'de terör tehdidi var' imajı vermek istiyorlarsa bu dostluğa da sığmaz, müttefikliğe de sığmaz.

“Hele hele seçim öncesi Türkiye'yi, AK Parti iktidarını, bizleri zor durumda düşürmeye çalışıyorlarsa bizim halkımız da bunun arkasında ne olduğunu çok iyi biliyor. Bunun da onlara bir faydası yok, amaçlarına hizmet etmez. O yüzden biraz dürüstlük ve samimiyet bekliyoruz.”

Öte yandan İçişleri Bakanı Soylu’nun eleştirdiği ABD Büyükelçisi Jeffry Flake, ABD Başkonsolosu Julie A. Eadeh ile birlikte İstanbul’da Dolmabahçe açıklarında demirleyen ABD savaş gemisini ziyaret etti.

Güvertede bir açıklama yapan ABD Büyükelçisi Flake, "Türkiye ile dostluğumuz var. Türkiye ve ABD iyi birer müttefik. Başkonsolosumuz Julie A.Eadeh ile burada olmaktan memnunuz. Burası muhteşem bir şehir ve denizcilerimiz de bunu görüyor. Burada yaklaşık 350 mürettebat ve harika bir gemi var" ifadelerini kullandı. (BBC TÜRKÇE)