Kent merkezindeki eylem sırasında, küçük bir karşı protesto da yapıldı.
Polisin eylemle ilgili yazılı kararında, güvenlik risklerinin "mevcut yasalara göre talebi reddetme kararını haklı kılacak nitelikte olmadığı" belirtilmişti.
İsveç polisi bundan önce iki kez güvenlik gerekçesiyle aşırı sağcı grupların Kuran yakma eylemlerini engellemişti.
Ancak İsveç temyiz mahkemesi Haziran ortasında polisin öne sürdüğü güvenlik gerekçelerinin planlanan eylemlerle belirgin bir bağlantısı olmadığı yönünde karar verdi.
Eylemin Kurban bayramına denk gelen zamanlamasının İsveç'in NATO üyelik sürecini olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Twitter’dan paylaştığı mesajında, “Kuran-ı Kerim’e karşı yapılan aşağılık eylemi” lanetlediğini söyledi.
Yılmaz, “Nefret suçlarını ifade özgürlüğü kisvesi altında savunmak, bu suçlara muhatap olanların hakkını çiğnemek ve gerçek anlamda ifade özgürlüğüne de darbe vurmaktır” dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada zamanlamaya dikkat çekti ve eylemi kınadı.
Paylaşımda, "Mübarek Kurban Bayramı'nın ilk gününde, Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik İsveç'te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum! İslam karşıtı bu eylemlere, ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır" ifadeleri kullanıldı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, İsveç makamlarının cami önünde Kur'an-ı Kerim yakmak için yapılan başvuruya onay vermesini kınadı.
Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
"İsveç makamlarının Kurban Bayramı günü bir cami önünde Kur'an-ı Kerim yakmak için yapılan başvuruya onay vermesini lanetliyoruz. İsveç Yüksek Mahkemesinin nefret suçlarını himaye eden tutumunu şiddetle kınıyoruz. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılmış her saygısızlık insanlık suçudur. Bu lanetli eylemlere karşı siyasi ve hukuki her zeminde en güçlü şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz."
Ocak ayında aşırı sağcı bir grubun İsveç'teki Türk Konsolosluğu önünde Kuran yakma eylemi yapması Türkiye'den tepki çekmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Stockholm'ün NATO üyelik başvurusuna destek verilmeyeceğini söylemişti.
Erdoğan, “İsveç yönetimi hak ve özgürlüklere bu kadar saygılıysanız önce Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Müslümanların dini inancına saygı göstereceksiniz” demişti.
Kuran yakma eylemi Endonezya ve Pakistan'da da eylemlerle protesto edilmişti.