Temsilciler Meclisi’nin açılmasıyla düzenlenen ilk üç oylamada sonuç alınamazken, düzenlenen üç oylamadan da bir başkan çıkmadı. Böylesi bir durum 100 yıldır görülmemişti.

ABD Kongresi’nin alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi’nin başkanı seçilecek kişi, ABD protokolünde başkan ve yardımcısının ardından üçüncü sırada gelen, güçlü bir konumda olacak.

ABD’de Kasım ayındaki ara seçimlerde Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde dört oy farkla çoğunluğu ele geçirmişti.

Fakat Cumhuriyetçi siyasetçiler başkan adayları üzerinde uzlaşamıyor.

Parti içinde en çok destek alan aday olduğu için Temsilciler Meclisi Başkanlığı’na aday gösterilen Kevin McCarthy’ye partisinin sağ kanadından 20 siyasetçi sert bir şekilde karşı çıkıyor.
Bugünkü üç oylamanın ardından McCarthy, gün içinde daha fazla oylama yapılmasının verimli olmayacağını söyledi.

Oturuma aran veren Temsilciler Meclisi yarın tekrar toplanacak.

ABD siyasetinin bu önemli kurumu, kendisine bir başkan seçmeden işleyemediği için siyasette her şey bu düğümün çözülmesini bekliyor.

Öyle ki, göreve başlayacak siyasetçiler başkan seçilmeden yemin bile edemiyor.

McCarthy’nin adaylığına karşı çıkanların önemli bir kısmı, Eski ABD Başkanı Donald Trump’ı destekleyen siyasetçiler.

Trump bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yaşananların partisini zayıflattığını söyleyerek destekçilerine McCarthy’ye oy vermelerini söyledi: “Cumhuriyetçiler, büyük bir zaferi dev ve utanç verici bir yenilgiye dönüştürmeyin. Kevin McCarthy iyi bir iş, hatta belki de müthiş bir iş çıkaracak.”

Fakat bu sözler de Temsilciler Meclisi’ndeki destekçilerinin fikrini değiştirmeye yetmedi.
McCarthy, Kongre baskının ardından Trump’ı eleştirmişti.

Düğümün bugün de çözülememesinin ardından konuşan Cumhuriyetçi siyasetçi Mike Waltz, bu durumun ABD’nin imajını sarstığını söyledi: “Kuzey Kore’de, İran’da, Venezuela’da, Küba’da, dünyanın her yerinde otoriter rejimler burada yaşananları gösterip ‘Bakın demokrasi nasıl da işlemiyor’ diyecekler.”

Çin devlet medyası Global Times, bugün “ABD’deki siyasetçi sınıfının ülkeyi yönetebileceği meçhul. Büyük siyasi partilerden birinin iç çelişkilerinin tüm sisteme sirayet edip etmediği bilinmiyor” diye yazmıştı. (BBC TÜRKÇE)