BERLİN (AA) - Türk ve Alman iş dünyasının temsilcileri, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmek ve yeni fırsatları değerlendirmek amacıyla Stuttgart'ta düzenlenen 'Türk-Alman Ekonomi Diyaloğu' konferansında bir araya geldi.

Berlin merkezli Alman-Türk İş Konseyi (DTWR) tarafından yapılan açıklamaya göre, DTWR, Baden-Württemberg Girişimciler Birliği (UBW) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlenen konferansa, her iki ülkeden üst düzey siyasetçi, diplomat ve iş insanları katıldı.

- Gümrük Birliği'nin güncellenmesi öncelikli gündem

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın da katıldığı konferansın açılışında konuşan DEİK/Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde Almanya'nın desteğinin kritik önemde olduğunu vurguladı. Yalçındağ, Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin mevcut küresel konjonktürde bir zorunluluk haline geldiğini, Türk iş dünyasının bu yöndeki girişimlerini artırdığını ifade etti.

Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) Dış İlişkiler Direktörü Nicole Renvert ise Türkiye'nin stratejik konumu ve NATO üyeliğiyle jeopolitik öneminin arttığına dikkati çekti. Renvert, 'Almanya'nın en büyük ticaret ortaklarından biri olan Türkiye ile ikili ticaret hacmimiz; Hindistan ve Meksika ile olan toplam hacmimizden daha fazla. Biz rakip değil, iki yakın ortağız.' değerlendirmesinde bulundu.

- Sektörel paneller ve stratejik işbirliği

Otomotiv, makine sanayisi, dayanıklı tüketim ve Endüstri 4.0 başlıklarının ele alındığı panellere, TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, BEKO Üst Yöneticisi Akın Garzanlı, Çalık Holding Yönetim Kurulu Üyesi Steven Young, İğrek Makine Genel Müdürü Orhan İğrek ve Parsat Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Erdoğan Demirören gibi isimler katıldı.

Alman kanadından Mahle, Fibro Rundtische, Zeller-Gmelin ve Schaeffler gibi dev şirketlerin temsil edildiği oturumlarda, Gümrük Birliği'nin reforme edilmesi talebi öne çıktı. Akın Garzanlı ve Bilgin Erdoğan Demirören, Çin ve ABD merkezli küresel ticaret sorunlarına karşı Türkiye'nin AB süreçlerine daha aktif dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Katılımcılar, küresel belirsizliklerin arttığı bir dönemde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri 'stratejik bir sıçrama' ile daha ileriye taşıma kararlılığını vurguladı.

- 'Türkiye yatırımcılar için cazip bir merkez'

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ajansı Almanya Ülke Danışmanı Faruk Kurtulmuş, Türkiye ekonomisinin 2002-2026 projeksiyonunu içeren bir sunum yaparak, ülkenin genç ve kalifiye iş gücüne vurgu yaptı.

Kurtulmuş, '86 milyonluk nüfusu ve yüksek tüketim kapasitesiyle Türkiye, Avrupalı şirketler için vazgeçilmez bir yatırım merkezidir.' ifadesini kullandı.

TAV İşletme Hizmetleri ile Kepler Club'dan misafir deneyimini geliştiren işbirliği
TAV İşletme Hizmetleri ile Kepler Club'dan misafir deneyimini geliştiren işbirliği
İçeriği Görüntüle

- 'İlişkilerin temeli güven ve İitikrar'

Toplantıyı organize eden DTWR Genel Müdürü ve Emekli Büyükelçi Ahmet Başar Şen, kapanış konuşmasında iki ülke arasındaki köklü bağlara değindi.

'Almanya, Türkiye'nin en önemli ticaret ortağıdır. İlişkilerimizdeki iniş çıkışlara rağmen her zaman bir çıkış yolu bulunmuştur. Küresel belirsizliklere ancak uzun vadeli ortak çalışmalarla yanıt verebiliriz.' ifadelerini kullanan Şen ayrıca, Almanya'da yaşayan Türk toplumunun iki ülke arasındaki en güçlü köprü olduğunu belirterek, UBW ve DEİK ile sağlanan bu üst düzey katılımın, diyaloğun güncelliğini kanıtladığının altını çizdi.

Etkinlik, katılımcıların ikili görüşmeler gerçekleştirdiği resepsiyonla sona erdi.

Kaynak: AA