Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (CTCA) 23 Ekim 2022'de üye okullarıyla önemli bir toplantı gerçekleştirdi.
 
CTCA Başkanı Fahri Zihni, okullarımız ve çocuklarımızın eğitimi için büyük bir tehlike döneminde olduğumuzu söyledi.

Zihni, şu ifadeleri kullandı: "Zamanını ve enerjisini bu asil amaca veren birçok gönüllü öğretmen ve personelin kahramanca çabalarına rağmen, şimdi yerel okulların yaygın kaybıyla karşı karşıyayız. Alarm zillerimizi çalmanın ve CTCA olarak velilerimizden, öğretmenlerimizden, işinsanlarımızdan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Evkaf'tan okullarımızı yok olmaktan korumak için hızlıca tedbir almalarının zamanı gelmiştir.
 
Yıllar içinde, on binlerce çocuk Türk Kültür ve Dil okullarına katıldı. Bu onların Türk diline olan hakimiyetlerini geliştirmekle kalmamış, aynı zamanda Türk kültür mirasının müziğini, folklorunu, şiirini ve sanatlarını da öğrenmişlerdir. Bu, miras ülkeleri olan Kuzey Kıbrıs ve Türkiye için bir kimlik, aidiyet ve sevgi duygusu aşılamaya yardımcı oldu.
 
 GCSE'lerde ve A Level'da Türkçe başarı elde etmek, birçok öğrencinin kolej ve üniversitelerde yer almasına da yardımcı oldu.
 
En önemlisi, Türk okullarımız İngiltere'nin Türkçe konuşan topluluğu için bir güven ve uyum duygusu yarattı.
 
 Ne yazık ki, birkaç yıldır okullarda yıldan yıla azalma olmuştu ve COVID pandemisi durumu daha da kötüleştirdi. Karantina nedeniyle yüz yüze eğitim durduğunda, okullar, fiziksel deneyimle eşleşmeyen sanal bir deneyimle de olsa eğitimin devam etmesi için ellerinden geleni yaptılar. Ancak, çocuklar ve veliler için bu kadar uzun bir aradan sonra gerçek bir okulda yüz yüze çalışmaya başlamak zor oldu.


 
 Okul binalarının kiraları keskin bir şekilde artmıştır ve bu da okullar için çok pahalı olmaktadır. Sonuç olarak, birçok okul bütçe rezervlerini sıfıra indirdi. Her bir okulu çalıştırmanın toplam maliyeti, yılda 30.000 isterlinden fazla olabilir.
 
 Toplantıya katılan okul yöneticileri ve öğretmenler, dönem başında İngiltere'ye gelen KKTC öğretmenlerinin gecikmelerinden de acı acı şikayet ettiler "Artık Ekim ayının sonundayız ve Kıbrıs'tan tek bir profesyonel öğretmen gelmedi. Nedenini anlayamıyoruz. Her yıl vizelerini zamanında alamıyorlar". Bunun anlamı, okullarımızın ya öğretime başlayamayacağı ya da biraz güçlükle pahalı geçici özel öğretim elemanları bulmaya çalışması gerektiğidir. Pek çok veliler, okullara güvenini kaybetmiş ve bunun sonucunda çocuklarını Türkçe eğitiminden çıkarmışlardır."
 
 CTCA başkanı sözlerine şöyle devam etti: "Maalesef, bir okulumuzun çok yakında kapılarını son kez öğrencilerine kapatmaktan başka seçeneği kalmadı. Aynısını başka okullarda da görmeyi göze alamayız. Çocuklar bizim geleceğimiz ve buna izin veremeyiz. Eğitimlerini ellerinden alamayız."
 
 Toplantıda velilere, mevcut tüm zorluklara rağmen çocuklarını okullarımıza getirmeleri, okul faaliyetlerine katılmaları ve okul personeline daha fazla destek vermeleri istendi.
 
Okullarımız sürekli gelişmeye çalışıyor ve toplantıda anlatılan bazı başarı örnekleri de oldu. 25 yıllık tecrübeye sahip olan öğretmen Ülkü Demirel hanim, eski sitelerini terk ettiklerini ve daha iyi şartlarda yakındaki çok üstün bir binayı kullanmaya başarıyla başladıklarını söyledi. 
 
Okul tesislerinin tanıtımı da bireysel okul video kliplerinin kullanılmasıyla iyileştirildi ve bu, daha fazla veli ve öğrencinin ilgisini çekmektedir. CTCA, dış ve diğer alternatif gelir kaynakları proje finansmanı için mevcut fırsatları araştırmak için okullarla birlikte çalışma kararını almıştır.

Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (Konsey) başkanı olarak, harika Türk Dili ve Kültürü okullarımıza destek vermenizi rica etmek için yazıyorum. Okullarımız, çocukların Türkçe, müzik ve dans, İngilizce, matematik, fen bilgisi öğrenmelerine yardımcı oluyor ve 5-18 yaş arası tüm çocuklara hitap ederek, kültürel miraslarıyla gurur duyan, özgüvenli çocuklar olarak büyümelerini sağlar. GCSE ve A level Türkçe'deki başarı, Kolej ve Üniversite eğitimine devam etme şanslarını da artırır.

Önceliğimiz yazıcılar, kırtasiye ve mürekkeptir. Okullarımız her ders için sınav kağıtlarının, Türkçe ve İngilizce ders kitaplarının veya eski sinav notlların çıktısını almak ve fotokopisini çekmek için buna ekipmana ihtiyaçlari vardir. Şarkılar, şiirler, Türk milli gunleri ve özel etkinliklerin programlari için de bu cihazlara ihtiyaçları olur.

Okullarımızin ayrıca büyük insan gruplarına hitap etmek, müzik ve konuşma çalmak için ses sistemlerine ihtiyaçlari oluyor. Aynı şekilde ekranda video ve resimlerin gösterimi için projeksiyon cihazının olması da öğretmenlerimizin ve çocuklarımızın çok işine yarayacaktır.

Türk halk oyunları kıyafetleri, müzik aletleri, el bayrakları ve Atatürk büstleri gibi seyler için de finansmana ihtiyacımız var.

Okullarımız, zamanlarının ve enerjilerinin büyük bir kısmını bu asil amaç için ücretsiz olarak harcayan, kendini işine adamış ve ilham veren gönüllü öğretmenler, destek personeli ve annebablar tarafından yönetilmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, çocuklarımızın müfredatını desteklemek için Kıbrıs'tan profesyonel öğretmenler de sağlamaktadır.

Lütfen yapabileceğiniz kadar bağışta buyurun ve bu bağlantıyı arkadaşlarınıza ve akrabalarınızla paylasin. Ne kadar küçük olursa olsun her miktar makbule geçecektir ve çocuklarimizin eğitimine destek olacaktir. JustGiving sponsorluk ödemesinin seceneğinize bağlı olduğunu dikkatinize cekerim.

Bu bağışlardan yararlanacak üye okullar, Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu, Dr Fazıl Küçük Türk Okulu, Rauf Raif Denktaş Türk Okulu, Southgate Atatürk Okulu, Hornsey Atatürk Okulu ve Oakbury Türk Okulu'dur."