İSTANBUL (AA) - BİRİZ ÖZBAKIR - Ümraniye'de yaklaşık iki yılda 100 tonu aşkın organik atığın komposta dönüştürüldüğü tesiste verilen uygulamalı eğitimlerle öğrencilere sürdürülebilir atık yönetimi bilinci aşılanıyor.

Organik atıklar, özellikle evsel gıda artıkları ve tarımsal kalıntılar, doğru şekilde ayrıştırılmadığında çevre kirliliğine neden oluyor. Bu atıkların kompost ve biyogaz üretiminde değerlendirilmesi ise ekonomiye katkı, sürdürülebilir atık yönetimi uygulamalarının yaygınlaşmasına olanak sağlıyor.

KORU Sürdürülebilir Yaşam ve Çevreyi Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Muhammed Akif Koç, AA muhabirine, derneğin atık geri dönüşümünü merkeze alarak çevre bilincini artırmak amacıyla kurulduğunu söyledi.

Bu kapsamda Ümraniye Belediyesi işbirliğiyle ilçe sınırları içerisinde pazarlardan çıkan organik atıkların geri dönüştürüldüğü ve enerji ihtiyacını güneşten sağlayan kompost tesisi kurduklarını belirten Koç, 'Geri dönüştürülen ürünlerin birçoğu park ve bahçelerde kullanılıyor. Onun dışında eğitimlerle öğrencilere ve diğer ilgililere dağıtılarak onların kendi bahçelerinde bunu kullanmasını ve aynı zamanda bunun bir geri dönüşüm hikayesi şeklinde bilfiil uygulanmasını istiyoruz.' dedi.

Koç, hazırlanan eğitim programında kompost sürecinin tüm detaylarıyla gösterildiğine dikkati çekerek, öğrencilerin kompost makinesine organik atıkları atarak üretim sürecini uygulamalı olarak deneyimlediklerini aktardı.

Programın karbon ayak izi ve metan gazı salımının azalmasına da katkı sunduğunun altını çizen Koç, '100 tonun üzerinde atık burada kompost haline geldi. Tesisin imkanlarının ve de insanların geri dönüşüm bilincinin artmasıyla bu daha da artırılabilir.' ifadesini kullandı.

- Çocuklar kompost ile kompostoyu karıştırıyorlar

Sürdürülebilir yaşam anlatıcısı ve kompost uygulayıcısı Aslı Korkmaz da kompostu öğrenen ve uygulayan çocukların doğayla bağ kurarak yediği bir meyvenin toprağa dönüşümünü deneyimlediğini, doğanın döngüsünü kavradığını ve bu bilinçle daha güçlü bir çevre duyarlılığı geliştirdiğini dile getirdi.

Korkmaz, yaklaşık 2 yıldır dernek bünyesinde farklı yaş gruplarından 1000'e yakın öğrenciye eğitim verdiğini anlatarak, 'Öncelikle çöpü anlatıyorum. Evimizden çıkan çöpün gerçekten çöp mü, değil mi? Doğru ayrıştırıyor muyuz? Bunu konuşuyoruz. Daha sonra da çöp olarak algıladığımız gıda atıklarının aslında kesinlikle çöp olmadığını, toprak için çok değerli bir vitamin olduğunu anlatıyoruz.' diye konuştu.

Bitlis Sağlık Müdürü Ergene ile sağlık çalışanları 101 yaşındaki hastayı evinde ziyaret etti
Bitlis Sağlık Müdürü Ergene ile sağlık çalışanları 101 yaşındaki hastayı evinde ziyaret etti
İçeriği Görüntüle

Atıkların kompost aracılığıyla toprakla buluştuğu anın çocuklar için heyecan verici olduğuna aktaran Korkmaz, çocukların bu deneyimi aileleriyle paylaşmak ve evde de uygulamak için istekli olduklarını ifade etti.

Korkmaz, çocuklara çevre bilincinin kazandırılması için ebeveynlerin örnek olabileceğinin altını çizerek, çocukların genelde kompost ve evde yaptıkları kompostoyu karıştırdıklarını kaydetti.

- 'Bazı atıkların çöp olduğunu, bazılarının çöp olmadığını anladım'

Özel Safa Okulları Sancaktepe Kampüsü 3. sınıf öğrencisi Zehra Can Göksel de kompostu ilk defa bugün duyduğunu ve öğrendiğini söyledi.

Bundan sonra evde de kompost yapmaya çalışacağını aktaran Göksel, 'İlk önce beyaz bir tane kova vardı. Ona mandalina kabuklarını koyduk, onun içine pul gibi bir şey döktük ve kompost olacağını söylediler.' dedi.

Özel Safa Okulları Sancaktepe Kampüsü 3. sınıf öğrencisi Yasir Emir Samsa da eğitimin çok ilgisini çektiğini ve bundan sonra atıkları ayrıştırarak çöpe atacağını ifade etti.

Samsa, her atığın çöp olmadığını öğrendiğini belirterek, 'Bazı atıkların çöp olduğunu, bazılarının çöp olmadığını onları ayırıp başka yerlere atmamız ve geri dönüştürmemiz gerektiğini anladım.' diye konuştu.

Kaynak: AA