İsrail güçleri geçtiğimiz hafta önce yatsı namazı sonrası Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemiş, mescitte kadın-çocuk ayırt etmeksizin ibadet eden Müslümanları hedef almış, saldırı sabah namazı sonrasında da tekrarlanmıştı. Mescid-i Aksa'ya yapılan saldırıların ardından Lübnan topraklarından İsrail'e onlarca roket atılmış, İsrail'de bu saldırıya Lübnan'ı ve Gazze'yi bombalayarak cevap vermişti.

Yaşanan gerilim ardından birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrailli mevkidaşı Herzog ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, bir kez daha saldırılara sessiz kalamayacaklarını belirtirek, Müslümanlara yönelik sert müdahaleleri eleştirmişti. Erdoğan, her Ramazan ayında tekrarlanan olayların bir daha yaşanmaması için, adil ve kalıcı barışı tesis etme yönünde adım atılması amacıyla üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getirmişti.

YAHUDİLERE YASAK GELDİ

Bu gelişmelerin ardından İsrail'den şaşırtan bir karar geldi. İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya girişinin Ramazan Bayramı’na kadar yasaklandığı duyuruldu.

Söz konusu yasağın yarından itibaren geçerli olacağı aktarılan açıklamada, yasağın Ramazan Bayramı’na kadar devam edeceği ifade edildi.

Yasak kararının, Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Şin Bet Başkanı Ronen Bar ve Emniyet Müdürü Kobi Shabtai tarafından oybirliğiyle önerildiği belirtildi.

Başbakan Netanyahu’nun ayrıca, yarın Hamursuz Bayramı'nın bitişini kutlamak için Mescid-i Aksa'nın bitişiğindeki Ağlama Duvarı'na gidecek olan Yahudilerin güvenliğinin sağlanması için tüm gerekli tedbirlerin alınması talimatı verdiği açıklandı.

AŞIRI SAĞCI BAKANDAN KARAR TEPKİ

Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir yaptığı açıklamada, karara tepki göstererek, kararı güvenlik durumunu daha da kötüleştirme riski taşıyan ciddi bir hata olarak nitelendirdi.

Ben Gvir, "Bu, Yahudileri öldürmeye yönelik kitlesel gösteriler için verimli bir zemin oluşturacak ve hatta Ağlama Duvarı’nda ibadet edenlere taşların atılacağı bir senaryoya imkan tanıyacak. Terörizm bize saldırdığında, teslim olmamak için muazzam bir güçle karşılık vermeliyiz" dedi. 

HAMURSUZ BAYRAMI'NDA 'AKSA'YA BASKIN' ÇAĞRILARI

Fanatik Yahudiler, 5-13 Nisan'daki Hamursuz Bayramı sırasında Aksa'ya yönelik baskın çağrılarını artırmıştı.

Bu dönemde baskın bekleyen Filistinliler ise ramazan ayında Müslümanlara Mescid-i Aksa'da itikaf çağrısında bulunmuştu.

Fanatik Yahudi 15 haham da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'e mektup yazarak, Yahudi yerleşimcilerin Hamursuz Bayramı'nda Mescid-i Aksa'da kurban kesmeleri için izin verilmesini istemiş, kurban kesmeyi başaranlara 5 bin 500 dolar değerinde ödül verilmesini önermişti.