Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), aralık ayı toplantısının ardından faiz kararını 21 Aralık Perşembe günü saat 14.00'te açıklayacak.

Reuters anketine göre TCMB'nin bu ay da faiz artışlarına devam etmesi ancak artış hızını son üç toplantıdaki 500 baz puandan bu ay 250 baz puana düşürmesi bekleniyor.

Merkez Bankası haziranda 650, temmuz'da 250, ağustosta 750; eylül, ekim ve kasımda ise 500'er baz puan olmak üzere son altı toplantıda toplam 3,150 baz puanlık faiz artışına gitmişti.

Musk'ın serveti eriyor, Zuckerberg'in gerisinde kaldı Musk'ın serveti eriyor, Zuckerberg'in gerisinde kaldı

Kasım ayında beklentilerin üzerinde politika faizi artışı yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını belirtmişti.

Parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağına ve kısa zamanda sıkılaştırma adımlarının tamamlanacağına yönelik mesaj veren TCMB, sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceğini açıklamıştı.

Ekonomistlerin beklentisi ne yönde?

Reuters anketine katılan 12 ekonomistin tamamı yüzde 40 seviyesindeki politika faizinde 250 baz puan artış bekliyor.

Ankette, Haziran 2024'te politika faizinin seviyesine ilişkin soruya cevap veren 11 ekonomistin tahminlerinin medyanı ise yüzde 45 seviyesinde oluştu.

Öte yandan ankette, 2024 yılının sonuna gelinmeden faiz indirimlerinin başlayabileceği tahminlerine de yer verildi. Ekonomistlerin 2024 sonu için politika faizi tahminlerinin medyanı da yüzde 37,5 seviyesinde gerçekleşti. Tahminler aralık olarak ise yüzde 35 ile yüzde 45 bandında yer aldı.