Yeni STA’nın müzakere süreci kapsamında, Londra’ya bir günlük iş ziyareti yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch tarafından açıklandı.

Yeni sürecin başlaması münasebetiyle İngiliz ve Türk iş insanları, Londra’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. 

Toplantıda Bakan Ömer Bolat, Ticaret Bakanlığı bürokratları, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Ticaret Başmüşaviri Devlet Selim Paslı’nın yanısıra, Türkiye ve İngiltere’den ilgili kuruluşların yetkilileri ile İngiltere Ticaret bakanlığı heyeti hazır bulundu.

ATMB’Yİ, BAŞKAN KELEŞ TEMSİL ETTİ

Institute of Directors’te Perşembe günü yapılan toplantıda Avrupalı Türk Markalar Birliği’ni Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Keleş temsil etti.

Vehbi Keleş, toplantıda yaptığı sunumda, Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) üyelerinin, Birleşik Krallık ve Avrupa ülkelerinde yerleşik iş insanlarının oluşturduğunu ifade etti.

Başkan Vehbi Keleş, Birleşik Krallık pazarında faaliyet gösteren Türk işletmelerinin ihtiyaç duyduğu değişiklikleri ve karşılaşılan sorunlara yönelik somut çözüm önerilerini, her iki ülkenin ilgili kurumlarına ilettiklerini kaydetti.

ATMB üyelerinin, yaşadıkları ülke iş hayatında önemli bir ekonomiyi ellerinde tuttuklarını belirten Keleş, Türkiye’nin ihracatına da önemli katkı sağladıklarının altını çizdi. 

Keleş, Avrupa’daki Türk girişimcilerin, yaşadıkları ve doğdukları ülkeler için önemli bir rol üstlendiklerini; birikim ve tecrübe paylaşımı ile de geleceğin ekonomilerine de yön verdiklerini vurguladı.

Bloomberg: THY, Airbus ve Rolls-Royce ile 20 milyar dolarlık anlaşma hazırlığında Bloomberg: THY, Airbus ve Rolls-Royce ile 20 milyar dolarlık anlaşma hazırlığında

BAKAN BOLAT’IN TÜRK İŞ İNSANLARI İLE BULUŞMASI

ATMB, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın aynı gün Londra Yunus Emre Enstitüsü’nde, İngiltere’deki Türk girişimcilerle buluşma toplantısında da Vehbi Keleş başkanlığında, kalabalık bir heyetle temsil edildi.

Toplantıda, ATMB Başkan Yardımcısı Levent Acı, Genel Sekreter Mustafa Köker, Yönetim Kurulu Üyeleri Reşat Guliyev, M. Sadık Eviz, Ramazan Güncegörü, Hüseyin Hüseyin, Sektörel Temsilciler Cemil Acıkan ve İdris Şahin ile Diplomatik ve Dış İlişkiler Direktörü Neslihan Gündeş hazır bulundu.

YENİ STA’NIN KAPSAMI

STA'nın güncellenmesi, tarım ürünlerinden teknolojiye, eğitimden sağlık hizmetlerine kadar birçok yeni sektörde işbirliğimizi derinleştirecek. Bu anlamda, Türkiye ile Birleşik Krallık arasında geçtiğimiz yıl yaklaşık 19 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin yukarı çekilmesini hedefliyor.

Bakanlar düzeyinde süren görüşmeler, iki ülke arasındaki mal ve hizmet ile yatırım ilişkilerinin daha da derinleştirilmesi; 21. yüzyıl ekonomilerine uygun modern bir STA oluşturulması amaçlıyor. Yeni durum aynı zamanda ticaret hacmimizi artırma ve çeşitlendirme yönünde yeni fırsatların kapısını aralıyor.

Güncelleme müzakerelerinin ilk turunun bu yıl Haziran ayında başlaması planlanıyor.