Londra merkezli uluslararası haber ajansı Reuters, ülkelere yatırım yapılırken önemli kriterlerden biri olarak görülen kredi derecelendirme notlarıyla ilgili 2024 tahminlerini yayınladı. Ajans, dünya kredi derecelendirme piyasasının yüzde 95'ini kontrol eden üç kurum; Moody's, Standard & Poor's (S&P) ve Fitch uzmanlarıyla görüştü.

Buna göre, 2024’te Türkiye’nin kredi notunun son 10 yılda ilk kez artması, İsrail’in ise ilk kez düşmesinin beklendiği bildirildi.

Moody’s: ABD yakından takip edilecek

Moody’s kredi derecelendirme kuruluşunun 2024 için dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin'in görünümlerini negatif olarak değerlendirdiğine dikkat çekti.

Moody's’ten Marie Diron ise kuruluşun 2024’te Washington'un “borç ödeyememe” tehdidiyle nasıl baş edeceğini ve Çin'in emlak ve yerel yönetim borçlarının azalıp azaltamayacağını yakından takip edeceğini bildirdi.

Moody’s'in yanı sıra, ağustos ayında ABD’nin kredi notunu düşüren Fitch ve Standard & Poor's da Kasım 2024’te yapılacak başkanlık seçimi nedeniyle ABD’yi yakından takip edeceklerini söyledi.

Fitch’ten Ed Parker, “ABD'nin notunu düşürürken işaret ettiğimiz faktörlerin çoğu geçerliliğini koruyor” dedi ve yüksek faiz oranları, savunma harcamaları ve yaşlanan nüfusun ABD'nin borç seviyelerini yükseltmeye devam edeceğini belirtti.

Fitch Ratings, Türkiye'de panel düzenleyeceğini duyurdu Fitch Ratings, Türkiye'de panel düzenleyeceğini duyurdu

"Türkiye 10 yıl sonra ilk kez not artışı görebilir"

Reuters, Türkiye’de ise yeni ekonomi yönetiminin iyileştirme planlarını sürdürmesi halinde son 10 yılda ilk kez not artışı yaşanabileceğini kaydetti.

Marie Diron, martta Türkiye'de yapılacak yerel seçimin ekonomi yönetiminin yüzde 40'ın üzerindeki faiz oranlarına bağlı kalma konusundaki kararlılığını test edeceğini, yetkililerin rotayı koruması ve yabancı yatırımcıların ülkeye geri dönmeye başlamasının “olumlu bir ivmeye işaret edeceğini” söyledi.

S&P ise 30 Kasım 2023’te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etmiş, kredi notu görünümünü ise “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti.

Fitch Ratings de 9 Eylül 2023’te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra “negatif”ten "durağan"a çıkardığını açıklamıştı.

Moody's'in de 15 Aralık’ta Türkiye’nin kredi notunda ve not görünümünde iyileştirme yapabileceği yönünde beklenti vardı ancak bu gerçekleşmedi. Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapmadığını bildirdi.

Moody's, halihazırda Türkiye'nin kredi notunu "B3" ve not görünümünü "durağan" olarak değerlendiriyor. Kurum, 12 Ağustos 2022’den bu yana Türkiye’nin notunu güncellemedi.

Savaş, İsrail'de not indirimine neden olabilir

Diğer yandan İsrail’in 2024’te ilk not indiriminin yaşanabileceği belirtildi.

S&P'nin İsrail ile ilgili not görünümü negatif iken, Fitch ve Moody's not indirimi uyarısı yaptı.

Fitch'ten Parker, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de İsrail'e giden gemilere saldırmaya başlamasıyla birlikte, "Savaşın ne kadar süreceği ya da sonrasında ne olacağı konusunda büyük bir belirsizlik olduğunu" söyledi.

Kredi derecelendirme piyasasının en büyük üç oyuncusu Moody's, S&P ve Fitch’in, ekonomik görünümü değerlendirerek ülkelere verdikleri notlar, yatırım dünyasına da yön veriyor.