Oylamanın Pazartesi günkü erteleme sonrası Salı günü New York yerel saatiyle 17.00'de yapılması planlanıyordu.

ABD'nin henüz Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hazırlanan karar tasarısının kabulü için ikna olmadığı, tasarıyı destekleyen ülkelerin ise ABD'nin yine konuyla ilgili bir karar tasarısını veto etmemesi için müzakereleri sürdürme kararı aldığını bildiriliyor.

ABD BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Karar tasarısına ilişkin olarak hala diğer aktörlerle birlikte çalışıyoruz. Hangi noktada olduğumuzu şimdiden söyleyemem. Bugün müzekerelerin nasıl yürütüldüğüne bakacağız" dedi.

Konsey'deki oylamanın bugün New York yerel saatiyle 11.00'de (TSİ 19.00) yapılması planlanıyor.

Karar tasarısının son versiyonunda, tüm taraflara uluslararası hukuk uyarınca sivilleri koruma görevini yerine getirmeleri çağrısı yapılıyor ve BM Genel Sekreteri'nden insani yardımların denetlenmesi için bir mekanizma kurması isteniyordu.

Çin'den ABD'ye 'kırmızı çizgi' uyarısı: Aşılması halinde ilişkiler inişe geçebilir Çin'den ABD'ye 'kırmızı çizgi' uyarısı: Aşılması halinde ilişkiler inişe geçebilir

Tasarıda ayrıca tüm rehinelerin serbest bırakılması talep ediliyordu.

8 Aralık'ta Konsey'de yapılan oylamada Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısı ABD tarafından veto edilmişti. ABD daha önce 16, 18 ve 25 Ekim'de Konsey'de Gazze'ye ilişkin karar tasarılarını da veto etmişti.

Konsey'in 15 Kasım'da kabul ettiği 2712 sayılı karar ise Gazze'de çatışmalara "acil ve uzatılmış ara verilmesini" öngörüyordu.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ülkesinin yeni bir "insani araya" hazır olduğunu söylemiş, Hamas ise İsrail'in saldırıları sürdükçe müzakerelerde bulunmayacağını açıklamıştı. Yardım kuruluşları ise Gazze'de sivillerin acilen insani yardıma ihtiyaç duydukları uyarısında bulunuyor.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyinde düzenlediği saldırılarda 1200 kişi hayatını kaybetmiş, 240'dan fazla kişi de rehin alınmıştı. Rehinelerden yarıya yakını, İsrail'de cezaevlerinde tutulan 240 Filistinli tutsakla birlikte serbest bırakıldı.

2006'dan bu yana Hamas'ın kontrolündeki Gazze'de Sağlık Bakanlığı, İsrail'in bölgede dün düzenlediği hava saldırılarında 100'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bakanlık, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 20 bine yaklaştığını, saldfırılarda 52 binden fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.