Türkiye kökenli bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şhin'in başında bulunduğu Almanya merkezli BioNTech ile Pfizer tarafından geliştirilen ürün, Avrupa'da uygulanan ilk aşı olacak.

Pfizer'in, Belçika ve Almanya'da bulunan fabrikalarından ilk doz aşılar, kısa süre içinde Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanacak. AB üyesi ülkelerde aşılama çalışmaları 27 Aralık'tan itibaren başlayacak.

Aşılar, 16 yaşın üzerindeki Avrupa vatandaşları için uygulanacak.

Amsterdam'daki Avrupa İlaç Ajansı'nın, Pazartesi günü Pfizer - BioNTech aşısının onaylamasının ardından, gözler AB Komisyonu'na çevrilmişti. Komisyonun 48 saat içinde, aşıların Avrupa genelinde dağıtımına onay vermesi bekleniyordu.

Ancak AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, EMA'nın olumlu görüşünün ardından hızla haraket etme kararı aldıklarını açıkladı.

Von der Leyen başkanlığındaki komisyon zaman geçirmeden, Pazartesi öğleden sonra Brüksel'de toplanarak Pfizer - BioNTech aşısına Avrupa'da satış yetkisini onayladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bunu, "Bugün ilk Covid - 19 aşısını Avrupalılar için kullanıma sunarak, AB başarı öyküsüne önemli bir bölüm ekliyoruz" sözleriyle duyurdu.

En geç Cumartesi dağıtıma başlanacak

Von der Leyen, aşıların AB ülkelerine aynı koşullarda ve eş zamanlı olarak gönderileceğini vurguladı. Aşı dağıtımının en geç Cumartesi günü başlaması bekleniyor.

İngiltere ve ABD'nin Pfizer - BioNTech aşısına onay vermesinin ardından, Almanya, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan EMA'dan, Avrupa için onay sürecini hızlandırmasını istemişti.

Avrupa İlaç Ajansı İnsani İlaçlar Bilimsel Komitesi (CHMP), bu nedenle 29 Aralık'ta yapılması planlanan toplantıyı 1 hafta öne çekti. AB üyesi ülkelerinden birer temsilcinin yer aldığı aşı değerlendirme komitesi, elde edilen beriler ışığında Pfizer - BioNTech aşısının, koronavirüse karşı kullanımının güvenli olduğuna karar verdi.

Komite, Pfizer tarafından sunulan üretim süreci, hazırlık, dozaj, laboratuvar ve hayvan testlerinin sonuçları gibi binlerce sayfalık bilgiye dayanarak bu kararı aldı.

Pfizer - BioNTech aşısı konsunda İngiltere ve ABD'de elde pratik değerlendirme sonuçları da, EMA'nın kararında etkili oldu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen hafta yaptığı açıklamada, Avrupa'da aşılama çalışmalarının 27, 28 ve 29 Aralık günlerinde başlayacağını belirtmişti.

Almanya, 10 bin sağlık personelinin 400 ayrı noktada aşılama için hazır olduğunu vurgulayarak, Avrupa İlaç Ajansı'nın bir an önce koronavirüs aşılarına onay vermesini istemişti.

Brüksel'deki Zaventem ve Amsterdam'daki Schipol havalimanları, aşı dağıtımı konusundaki merkez üsleri olacak.

EMA, Moderna tarafından geliştirilen koronavirüs aşısına ilişkin nihai kararını da en geç 12 Ocak'ta açıklayacak.