Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen TüketiciEğitilim Anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, ocakta 72,4 değerinde iken, şubatta yüzde 4,3 azalarak 69,2 değerine geriledi.

Ocak ayında 94 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 3,9 azalarak şubat ayında 90,4 değerine düştü. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

İşsiz sayısı beklentisi

Gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi yüzde 2,8 azalarak, şubatta 75,8 değerine düştü. Bu durum, işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.

Hanenin maddi durum beklentisi azaldı

Hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksi, şubatta geçen aya göre yüzde 2,7 oranında azaldı. Ocak ayında 91,3 olan endeks değeri, şubatta 88,8 oldu. Bu azalışa, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalması neden oldu.

Tasarruf etme ihtimali azaldı

Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi geçen aya göre yüzde 15,8 azaldı. Ocakta 26,1 olan endeks, şubatta 22 değerine düştü. Bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.