İngiltere genelinde milyonlarca aile, nisan ayında yürürlüğe girmesi beklenen, 100 sterlin ve üzeri ‘co­uncil tax’ artışları ile karşı karşıya. Local Government Information Unit (LGIU) tarafından yapılan araş­tırmaya göre, belediyelerin yüzde 95’i nisan ayında ‘council tax’ üc­retlerini yüzde 6’ya varan oranlarda arttıracak. Ülke genelindeki bele­diyelerin yüzde 93’ünün ise bahçe çöplerini toplama, planlama, cena­zeler ve park ücretleri gibi hizmet ücretlerinde artışa gitmeyi planla­dığı ortaya çıktı.

Ekstra gelirlere rağmen, bazı ye­rel hükümetlerin hizmetlerde daha fazla kesinti yapmayı düşündüğü belirtiliyor. Yapılan araştırma, bu durumdan en çok nüfusun yaşlı ke­siminin etkileneceğini öne sürüyor.

İngiltere’deki belediyelerin beşte ikisinin, sosyal bakım hizmet­lerinde kesinti yapmayı planladığı açıklandı. National Audit Office ta­rafından yayımlanan farklı bir ra­porda, bakım sektörünün çökmeye yakın olduğu konusunda uyarılar yapılıyor.

Hükümet tarafından Noel önce­sinde yapılan açıklamada, beledi­yelerin ‘council tax’ ücretlerini re­feranduma gitmeye gerek olmadan yüzde 6 oranında yükseltebileceği belirtilmişti. Emniyet müdürlerinin de ev başına ekstra 12 sterlin değe­rinde vergi ekleyebileceği hesaba katıldığında, Band D kategorisin­deki bir evin ‘council tax’ ücreti 107 sterlin artabilir.

Bu durumda, Band D kategori­sindeki bir evin yıllık ‘council tax’ masrafı yıllık 1,593 sterlinden 1,698 sterline yükselebilir,

Band E kategorisindeki evlerin masraflarındaki artışın 129 sterlin, Band H kategorisindekilerin ise 203 sterlin olması bekleniyor.

 İşçi Partisi’nden Warrington Belediyesi Başkanı Terry O’Neill, konuyla ilgili şu açıklamalarda bu­lundu:

“Uçurumun kenarına geldik. Gi­decek hiçbir yerimiz yok, çünkü 2010 yılından beridir yaklaşık 120 milyon sterlin kaybettik.”

O’Neill, bölge sakinlerinin vergi artışlarının neden yapıldığını an­layıp anlamayacağı konusundaki bir soruya ise, “Muhtemelen hayır. Açıkça görülüyor ki, bu konuda en­dişeli olacaklar, belediyeyi suçla­yacaklar, bizi suçlayacaklar ve bence hükümet olmasını istediği şey de bu” diye yanıt verdi.

LGIU araştırmasında, İngiltere genelindeki belediyelerin yüzde 95’inin ‘council tax’ ücretlerinde artış yapacağı, yüzde 4’ünün üc­retleri donduracağı ve yüzde 1’inin ise ücretlerde indirime gi­deceği belirtiliyor. Belediyelerin yüzde 76’sı, yapılacak artışların en az yüzde 2 oranında veya daha fazla olacağını söylüyor.LGIU, uy­gulamada bu oranın yeni ve yük­seltilmiş hizmet ücretleriyle bir­likte yüzde 6’ya çıkacağını öne sürüyor. LGIU Başkanı Jonathan Carr-West, konuyla ilgili şu açık­lamalarda bulundu:

“Belediyeler, planlama başvu­rularından çimleri kesmeye ka­dar, yapabildikleri her şey için ücretleri yükseltmek zorunda kalıyor. Bunun yanında kütüpha­neler ve parklar gibi ikinci derece hizmetlerde de kesintiye gitmek zorunda kalıyorlar. Buna rağmen belediyelerin yüzde 70’i halen zor durumda, çünkü rezervlerinden kullanıyorlar. Bu, sürdürülebilir bir şey değil.”