Enflasyon nedeniyle ailelerin gelirleri üzerinde oluşan baskı­lar, tüketicilerin yemek için daha fazla para harcamasına ve diğer harcamalarından kesinti yapma­larına sebep oluyor.

The British Retail Consortium (BRC) tarafından yapılan açıkla­malarda, tüketicilerin aylık ge­lirlerinin büyük bir bölümünün yükselmekte olan gıda fiyatlarına gittiği ve bu du­rumun perakendecileri zor bir du­ruma soktuğu belirtiliyor.

Tüketici harcamalarındaki baskı­ların Toys R Us ve Maplin gibi bili­nen markaları finansal yönden sıkın­tıya soktuğu ve daha birçok marka zincirinin mağazalarını kapatma noktasına geldiği ifade ediliyor.Pe­rakende satışları şubat ayında yıllık olarak toplamda yüzde 0.6 oranında arttı; fakat bu artışın çoğunu gıda satışları oluşturdu.

Aynı dönemde yalnızca gıda sa­tışlarında görülen artış oranı ise yüzde 2.8 seviyesinde oldu.

Gıda satışları dışarıda tutuldu­ğunda ise perakende satışları yıllık olarak şubat ayında yüzde 1.1 ora­nında düşüş gösterdi.

Ucuz krediler ve Noel sonrası in­dirim döneminin uzatılmasıyla mo­bilya satışlarında artış yaşandığı, fa­kat bunun da gıda harici satışlarda görülen düşüşü durdurmaya yetme­diği ifade ediliyor. BRC Başkanı He­len Dickinson, konuyla ilgili şu açık­lamalarda bulundu:“Tüketiciler har­cama yapmak istiyor; fakat bunun için yeterli kaynağa sahip değiller. Perakende satışlarına karşı esen rüz­garlar şubat ayında da güçlenmeye devam etti. Enflasyon halen tüketici­lerin ceplerini boşaltıyor ve gelirleri­nin büyük bir kısmını gerekli şeylere harcayıp, gıda dışındaki perakende ürünlere çok az paraları kalmasına neden oluyor. “Bunun yanında, aile gelirlerindeki artışın zayıf olması da genel satışları aşağıda tutuyor.

IHS Markit’ten Chris Williamson ise gelirlerinde bir yıl boyunca sü­ren enflasyon kısıtlamaları sonra­sında tüketicilerin halen baskı al­tında olduklarını, fakat İngiltere Merkez Bankası’nın temel faiz ora­nını mayıs ayında yükseltmesinin halen olası bir durum olduğunu söyledi ve açıklamalarını şöyle sürdürdü:“Üretimdeki büyüme normalde politikayı sıkılaştırırken görmek istediğinin altında kalsa bile, Merkez Bankası faiz oranla­rını normalleştirmek için hevesli görünüyor.”