Ankara'da askeri bir birlikte görev yapan Üsteğmen V.D. hakkında, emrindeki askerleri "Doğulu-Batılı" olarak ayrıma tabi tuttuğu iddiasıyla dava açıldı. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek"le suçlanan üsteğmenin 4 yıl hapsi istendi. Dava konusu olay 3 Aralık 2012'de Ankara'da yaşandı. Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı'nın iddianamesine göre olay şöyle gerçekleşti: "Akşam yemeği sırasında, 3. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda görevli Hava Üsteğmen V.D.'nin yanına giden asker H.A.B., arabasının çizildiğini söyledi. Yemeğini yarıda bırakarak sinirle dışarı çıkan V.D. koğuşlarda olanlar da dahil herkesi yemekhane önünde içtimaya aldı.
'MERMİ MANYAĞI '
Er H.A.B.'den arabasını çizeni göstermesini isteyen üsteğmen V.D., askerlere, "Bunu yapan vatan hainidir. Onu bulursam hapse attıracağım, mermi manyağı yapacağım" dedi. Bu arada er H.A.B. aracı kimin çizdiğini karanlık olduğu için teşhis edemediğini söyledi.
Bu yanıt üzerine V.D., askerleri, "Doğulular bir tarafa Batılılar diğer tarafa geçsin" deyip ayırdı. Daha sonra Batılılar kısmına geçerek Doğululara hitaben "Bunu yapan kesin teröristtir, aranızda barındırmayın o böceği" ifadesini kullandı. Bu sırada Doğulular kısmında bulunan M.B. isimli asker fenalaşarak yere düştü. Er H.A.B. tekrar söz alarak arabayı çizenin Ü.Y. isimli asker olduğunu belirtti. Üsteğmen V.D. er Ü.Y.'yi yanına alarak içtima yerinden ayrıldı.
'KÜÇÜK DÜŞÜRMEK'
Bazı askerlerin şikâyeti üzerine Askeri Savcılık soruşturma başlattı. Soruşturma sonunda savcılık, üsteğmen V.D. hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. İddianamede, "Sanığın, askerleri 'Doğulular bir tarafa Batılılar bir tarafa geçsin' diyerek ayrıma tabi tuttuğu, arabasını çizenin Doğulu olduğunu vurguladığı, askerlerin önünde alenen Doğulu-Batılı ayrımı yaparak, Doğu insanını bölgesel olarak küçük düşürmek suretiyle, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunu işlediği anlaşılmıştır" denildi.