Meta'nın İnsan Kaynakları Başkanı Lori Goler, şirketin iç yazışmalarında bu yeni kuralların hemen devreye gireceğini ve konuşulmaması gereken konular arasında kürtaj, aşıların başarısı, silah sahibi olma hakkı ve seçimler ile sivil hareketler gibi politik konuların yer aldığını belirtti.
Fortune'un haberine göre Goler şunları yazdı: "Bunu yapmamızın sebebi, iç tartışmalarımızın saygılı, üretken ve odaklanabilmemize yol açacak şekilde kalacağından emin olmak istememiz. Bunun olabilmesi için iş yerinde her türlü ifadeye izin vermememiz gerekecek ancak iç topluluğumuzun uzun süreli sağlığı için yapılması doğru olan şeyin bu olduğunu düşünüyoruz."
Görevi Meta'da bu konuları ele almayı da içeren çalışanlar için bu kuralların geçerli olmadığı belirtiliyor. "Topluluk katılımı beklentileri" çalışanların şirket dışındaki iletişim ve sosyal medya paylaşımlarını yönetmiyor.
Fortune'a konuşan bir Meta sözcüsü, yeni beklentilerle ilgili şunları söylüyor: "Bunlar, işyerindeki çalışanlarımız için neyin uygun olduğuna dair yön gösterecek, böylece dikkat dağıtıcı öğeleri azaltırken, insanların işlerini en iyi şekilde yapabilecekleri saygılı ve kapsayıcı iş ortamını koruyabileceğiz."
Üç ilke: Göreve odaklan, saygıyla çalış ve şirket bilgilerini koru
Yeni yasakların duyurulduğu notta, Goler kuralların üç ilkeyi örneklediğini söylüyor: Göreve odaklan, saygıyla çalış ve şirket bilgilerini koru. Goler ayrıca çalışanlara Meta'nın artık siyasi kaygılarla ilgili kamuoyu önünde bir duruş sergilemeyeceğini ve sadece "işimizle ilgili, hizmetimizi sunmamızı ilgilendiren konuları" ele alacağını söyledi.
Bu yeni kuralların, şirkette 2020 yılında belirlenen beklentileri temel aldığı bildiriliyor. ABD'de polisin George Floyd'u öldürmesinin ardından Meta CEO'su Mark Zuckerberg, şirket çalışanlarının sosyal ve siyasi konuları şirket içi kanalların hangilerini kullanarak tartışabileceklerini belirleyen dört esas belirlemişti.
Yine ABD'de geçtiğimiz Haziran ayındaki tartışmalı kürtaj yasası kararının sızdırılmasının ardından, Meta, çalışanlarına bu kararla ilgili iç iletişim kanallarında tartışmamalarını söylemişti.
Meta, sosyal ve siyasi tartışmalarla ilgili şirket içi kuralları olan teknoloji firmalarından biri. Google ve Coinbase'in de çalışanlarından benzer beklentileri bulunuyor. (HÜRRİYET)