Brexit belirsizlikleri ve siyasi dalgalanmalar genel olarak ekono­mide durgunluğa neden olsa da iş piyasası daha dayanıklı bir görüntü çiziyor.

Ulusal İstatistik Ofisi verilerine göre, maaşlardaki artış hızı son on yılda görülen en yüksek seviye ulaştı ve üst üste dokuzuncu ayda da enflasyonu geride bırakmış oldu.

Bunun yanında, çalışan insan sa­yısı da verilerin toplanmaya başla­dığı 1971 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Analiz uz­manları, on yıllık bir durgunluk dö­nemi sonrasında, iş piyasasındaki sıkılığın sürdürülebilir maaş artış­larına sebep olmaya başladığını ve reel maaşlarda istikrarlı artışların mümkün olduğunu söylüyor.

Uzmanlar ayrıca, maaşlardaki artışın devam etmesinin, İngiltere Merkez Bankası’nın temel faiz ora­nını yükseltmesinde önemli rol oy­nayabileceğini de belirtiyor.

ONS’den kıdemli istatistik uz­manı Matt Hughes, reel maaşların 2016 yılının sonlarından bu yana görülen en hızlı şekilde arttığını ifade etti.

Resolution Foundation’dan kı­demli analiz uzmanı Stephen Clarke ise “2019 yılı, maaşlar açısından bu yıldan çok daha iyi geçecek gibi gö­rünüyor” dedi.

Ekim ayına kadar geçen üç ayda maaşlar, bir önceki yılın aynı dö­nemine oranla yüzde 3,3 oranında artarak, Kasım 2008’den bu yana en büyük artışı gösterdi.

Çalışan insan sayısı ise 79 bin artarak 32,48 milyona ulaştı ve re­kor kırdı.

Ülke genelindeki işsizliğin de 20 bin artarak 1,38 milyon olma­sına rağmen, işsiz insan sayısının geçen seneye göre daha az olduğu belirtiliyor. İşsiz erkek sayısının 27 bin art­tığı, işsiz kadın sayısının ise 8 bin azaldığı ifade edildi.

İngiltere’deki nüfus artışının ya­nında daha çok insanın işçi sınıfına katılmasının hem istihdam hem de işsizliğin aynı anda artmasına neden olduğu da belirtildi. Üç aylık dönem için yayınlanan veriler, iş yerlerin­deki eleman açığının da 10 bin art­tığını gösteriyor. Böylelikle iş yerle­rindeki toplam eleman açığı 848 bin olarak rekor seviyeye ulaşmış oldu. Ekonomi uzmanları, eleman açığı ve işsiz insan sayısının aynı anda art­masının, kalifiye eleman eksikliğinin bir göstergesi olduğunu söylüyor.

EY Item Club’dan Howard Arc­her, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bazı sektörlerde kalifiye eleman eksikliklerine bağlı endişele­rin artmakta olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, istihdamdaki mevcut durum, şirketlerin fırsatları varken insanları işe almaya hevesli olmalarının bir etkisi olabilir.

“Avrupa Birliği’nden daha az işçi gelmesi de bazı durumlarda etkili oldu.”