Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, geçen yıl şubat ayında metrekareye 24,4 kilogram yağış alan Konya kent merkezi ve çevresine beklenen yağış, pazartesi günü başladı. Ülkeyi etkisi altına alan son yağışlı hava dalgası, 2 günde Konya'ya sadece 13 kilogram yağış bıraktı. Şubat ayında Konya'ya düşen yağışın toplamı ise sadece 13,8 kilogram oldu.

Yetkililer, bugün ve perşemse günü bölgedeki yağışların serpinti şeklinde etkili olacağını, bölgeye ikinci yağış dalgasını ise pazar günü ve sonrasında beklediklerini ifade etti. Uzmanlara göre Konya ve çevresinde meteorolojik kuraklık devam edecek.

- "Çok da kötümser olmamak gerekir"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) İç Anadolu Bölge Başkanı Mustafa Hepokur, yaptığı açıklamada, kış aylarında yaşanan don nedeniyle bazı hububat ürünlerinde sıkıntı yaşandığını, en büyük sorunun buğdayda olduğunu söyledi.

"Bahar yağışları ne kadar fazla olursa olsun kış dönemindeki don tohumu bozduğu için, İç Anadolu Bölgesi'nde hububatta en az yüzde 10 kayıp bekliyoruz" diyen Hepokur, şunları kaydetti:

"Bugünlerde ve bahar aylarındaki yağışlar özellikle, yeni ekilecek hububat türleri için önemli. Bahar yağışları yeterli olursa don zararı açığını bir ölçüde kapatabilir miyiz bilmiyorum. Bahar yağmurları mevsim normalleri seviyesine ulaşırsa çimlenme artar, sonrasında bitkide beklenen kardeşleşme olur. Çok da kötümser olmamak gerekir, yağmurda durum iyiye doğru gidiyor. Yağmur bekliyoruz, fakat kastettiğimiz afetsiz yağmur"