The Guardian’da yer alan habere göre, bilim insanları pahalı bir yöntem olan nörogörüntüleme ya da acı verici lomber ponksiyon yöntemlerinin ardındna kan testiyle Alzheimer hastalığının teşhis edilebileceğini keşfetti.

Alzheimer’ın en yaygın formu olan demansın erken teşhisinin bu zamana kadar çok zor olduğu biliniyordu.

Mevcut teşhis kuralları üç öne çıkan işaret üzerinden teşhisi öneriyor: Amiloid ve tau proteinlerinin anormal birikmesi, beynin belirli yerlerinde nöron hücrelerinin yavaş yavaş azalması ve nörogörüntüleme.

Pittsburgh Ünviersitesi’nden Prof. Thomas Karikari, “En büyük mesele erişilebilirlik. Pek çok hastanın MR ve PET taramalarına erişimi yok” dedi.

Güvenilir bir kan testinin ileriye doğru önemli bir adım olacağını söyleyen Prof. Karikari “Kan testi daha uygun, daha güvenli ve uygulaması çok daha kolay” dedi.

Kan testiyle amiloid ve tau proteinlerine bakılması kolay olsa da beynin belirli bölgelerindeki nöron hücrelerinin durumunun kontrolü için bilim insanları Alzheimer’ın farklı aşamalarındaki 600 kişiyi test etti. Araştırmacılar, protein seviyesinin beyin-omurilik sıvısındaki tau proteini seviyesiyle örtüştüğünü, Alzheimer hastalarının bu şekilde ayırt edilebileceğini belirtti. (T24)