Türkiye’nin Londra BaşkonsolosBekir Utku Atahan ve eşi Büyükelçilik Müsteşarı Özge Atahan, ‘24 Kasım Öğretmenler Günü’ etkinlikleri kapsamında İngiltere’de görev yapan Türk öğretmenlere davet verdi.

Başkonsolosluk ikametgahında Çarşamba günü öğretmenlere verilen davette, Başkonsolos Yardımcıları Işınsu TopçuoğluHakan Etkin, Muavin Konsolos Tuğba Küçükali, Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan, Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, Eğitim Konsorsiyumu Temsilcisi Abdullah Halisdemir, Türkçe eğitmenliği yapan Dilek Livaneli ile Milli Eğitim Bakanlığının görevlendirdiği Türk öğretmenler hazır bulundu.

Atahan çiftinin ev sahipliği yaptığı davette, Büyükelçilik Müsteşararı Özge Atahan’ın emekli öğretmen annesi İnayet Demirkurt da konuklar arasında yer aldı.

"ÇOCUKLARIMIZIN TÜRKİYE İLE EN ÖNEMLİ BAĞI ÖĞRETMENLRİMİZ"

Başkonsolos Utku Atahan, konuklara hitabeden yaptığı konuşmada, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün,  Yunus Emre Enstitüsü’nde kutlandığını hatırlatarak,

Bu vesileyle başkonsolosluk çatısı altında bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu ifade etti.

Konusmasında öğretmenliğin kökeninin, ‘rehberlik eden, işaret eden, yönlendiren’ anlamında bir kelimeye dayandığını belirten Atahan, “herhalde, öğretmenliği daha iyi tanımlayan bundan daha iyi bir kelime kökeni bulunmaz diye düşünüyorum. Siz öğretmenlerimizin bu kelimenin hakkını vererek burada görevinizi layıkı ile yaptığınız için devletimiz adına hepinize ben teşekkür ediyorum. Zaman zaman bir araya geldiğimiz toplumumuzn mensupları da devletimizin verdiği bu hizmetten dolayı öğretmenlerimize teşekkür ediyorlar. Bunu aynı zamanda vatandaşlarımızın da bir teşekkürü olarak alabilirsiniz. Bu arada birçok vatandaşımız farklı yerlerden sürekli öğretmen talebinde bulunuyorlar. Bu gurur ve mutluluk verici bir şey. Umarım, Türkçe öğretmen isteyen çocuklarımızın sayısı daha da artar. Biz de devlet olarak daha fazla öğretmen veririz. Bu bakımdan bu talebi çok anlamlı buluyorum. Böyle bir talebin olması, İngiltere’de öğretmenlerimizin yaptığının ne kadar anlamlı olduğunu gösteriyor. Birçok öğrencinin Türkiye ile bağlantısı ailesi dışında sizsiniz aslında. Türk kültürüyle, diliyle bağlantısı sadece sizlersiniz. Bunu önemli buluyoruz. Bunun kadar önemli bir başka şey de, bazen ebeveynlerin çocukların eğitiminde dolduramadıkları boşluğu dolduruyorsunuz. Çocukların yetişmesine çok büyük katkınız oluyor. Yabancılara da Türkçe eğitim verildiği için bu vesileyle Yunus Emre Enstitüsü öğretmenlerine de teşekkür ediyorum.Türkçe eğitim alan yabancılarla da biraraya geldik. Türkçe seviyyeleri gibi Türk kültürüne, diline, coğrafyaya ilgileri gerçekten çok üst düzeydeydi. Bundan ayrıca mutluluk duydum.

Eğitim Konsorsiyumu’na da teşekkür ediyoruz. Çünkü onların yoğun çalışmaları olmasaydı Türkçe bugünİngiltere’de ulaştığı noktaya gelmezdi. Gönlümüz İngiltere’deki bütün öğretmenlerimizi burada misafir etmeyi isterdi ancak misafeler nedeniyle herkesi ağırlayamadık. Dolayısıyla İngiltere7nin her yerinde görev yapan tüm öğretmenlerimize de buradan sevgi selamlarımızı gönderiyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin Londra Eğitim Müşaviri Mevlüt Ceylan da yaptığı kısa konuşmada, Başkonsolos olarak bu imkanı sağlamasından dolayı Atahan’a teşekkür etti.

FİRDEVS İPEKCİ’NİN KONUŞMASI

Öğretmenler adına söz alan Firdevs İpekci de öğretmenlik mesleğinin anlamına işaret ettiği konuşmasında, “Yüzyıllar boyunca, Türk dilleri, Balkanlar'dan Sibirya'ya ve Çin Seddi'ne uzanan geniş, neredeyse kesintisiz bir alanda konuşulmuş. Avrupa'da yaşayan 1.9 milyon Türk ile birlikte Türk diasporası da bu alana eklenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti toprakları dışında bulunan soydaşlarımızın Türk dilini, kültürünü koruması ve devam ettirmesini sağlamak amacıyla Türkçe’de buluşan öğretmenleriz. Hepimiz bavulumuzda farklı deneyimlerle geldik. Beklentilerimizden çok daha farklı ancak tüm meslek hayatımız boyunca hatırlayacağımız deneyimlerle döneceğiz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos’tan 6 ay sonra, 24 Mart 1923’te Kütahya Lisesi’nde öğretmenlerle buluşmasına atıfta bulundu ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Arkadaşlar, asker ordusu ile irfan ordusu arasındaki birliktelik ve alakayı belirtmek için şunu da ifade edeyim, kıymetli bir eserde ordunun ruhu, kumanda heyetidir deniliyor. Hakikaten böyledir. Bir ordunun kıymeti kumanda heyetinin kıymeti ile ölçülür. Siz öğretmenler, sizler de irfan ordusunun kumanda heyetisiniz. Sizin ordunuzun kıymeti de sizlerin kıymetinizle ölçülecektir.”

DİLEK LİVANELİ’NİN KİTABI HEDİYE EDİLDİ

Konuklar arasında yer alan, International School of London'da Türkçe öğretmenliği yapan Dilek Livaneli ise yaptığı konuşmada, “Etrafımızda gördüğümüz her güzel şey eğitim eseri. Her kötü şey ise eğitimsizliğin eseri. Bunu biliyoruz. Türkiye’de bir milyondan fazla öğretmen, 400 bindenf azla öğretmen adayı var. Bu, Türkiye’nin kalkınmasında, değişmesinde, dönüşmesinde çok büyük bir güç. Dünyada da bu böyle” diye konuştu.

Çeşitli ikramların yapıldığı etkinlik sonunda konuklara Dilek Livaneli’nin “Bir Dilek Yetmez” kitabı hediye edildi. (EUROVİZYON)