Christmas dönemi öncesinde İngiltere genelindeki hastaneler boş yatak sıkıntısı çekiyor ve bazı hastaneler daha fazla hasta kabul edemediği için ambulansları geri çeviriyor.

NHS England tarafından kış için yayınlanan haftalık rapor, hastane yataklarında yüzde 95’lik bir dolu­luk oranına ulaşıldığını gösteriyor.

Doluluk oranının yüzde 85’in üzerine çıkması tehlikeli olarak kabul ediliyor ve uzmanlar, hasta sağlığının risk altında olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Yayınlanan rapor, sekiz acil ser­vis ünitesinin yoğunluktan dolayı gelen ambulansları başka hasta­nelere yönlendirdiği de görülüyor.

Ambulansların getirdiği çok sa­yıda hastanın da hastanelere kabul edilmesinde gecikmeler yaşandığı belirtiliyor. Ambulans görevlile­rinin hastaları acil servis görevli­lerine 15 dakika içerisinde teslim etmesi gerektiği fakat, dokuz vaka­nın birinde bu sürenin 30 dakikanın üzerine çıktığı ifade edildi.

NHS England’dan bir yetkili, görevlilerin talebi karşılamak için çok çalıştığını söyledi ve konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Soğuk havaların bastırmaya baş­lamasıyla, insanlara iyi olmaları için yardım ederek hastanelerden olabildiğince uzak tutmak adına, NHS ve yerel yönetimlerin birlikte çalışmaya devam etmesi oldukça önemli.

“Halk da NSH görevlilerine yar­dımcı olmak için eğer ücretsiz grip aşısı hakları varsa aşılarını yaptıra­bilir ve acil olmayan durumlar için NHS 111’i arayabilir.”

Hükümetin yaz aylarında NHS için ayıracağını duyurduğu ekstra paraya gelecek seneye kadar erişi­lemeyeceği belirtiliyor.

İngiltere genelindeki sağlık ve bakım hizmetlerini geliştirmek için çalışmalar yürüten hayır kuruluşu King’s Fund’dan Siva Anandaciva, konuyla ilgili şu açıklamalarda bu­lundu:

“Veriler, NHS’in halihazırda bü­yük zorluklarla karşı karşıya oldu­ğunu gösteriyor. Kış aylarının ılık başlamasına ve düşük grip seviye­lerine rağmen, hedefler kötü bir şe­kilde tutturulamıyor.

“Bu veriler, sürekli olarak kırmızı bölgede faaliyet yürüten sistemde bi­raz gevşeme hali olduğunu gösteri­yor. “Hastane yataklarındaki doluluk oranı halihazırda tavsiye edilen se­viyelerin üzerinde. Hastaneler o ka­dar dolu ki, uygun hasta bakımı risk altına giriyor.”

Muhalefet parti olan İşçi Partisi’nden Gölge Sağlık Bakanı Jo­nathan Ashworth, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Kış ayları NHS’imiz için sa­dece bir başlangıç ve büyük endişe yaratan bu veriler, önümüzdeki zor haftalar için iyiye işaret değil.”