ABD'de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, yalnızca Beyaz Saray için değil, Kongre'nin kontrolü için de kıyasıya bir yarış içinde.

Kongre'nin üst kanadı Senato'da Cumhuriyetçiler 53-47 çoğunluğa sahip. Demokratların burada kontrolü alması için dört sandalye kazanması gerekiyor.

Salı günkü seçimlerde Senato'nun toplam 100 sandalyesinden 35'i yenileniyor. Bunların 23'ü Cumhuriyetçilerin, 12'si de Demokratların elindeydi. Şu ana kadar gelen sonuçlara göre, Cumhuriyetçilerin Senato'daki çoğunluğu koruyacakları tahmin ediliyor.

Temsilciler Meclisi'nin kontrolünün Demokrat Parti'de kalması bekleniyor.

Senato'ya dün gece ilk kez trans kadın olduğunu açıktan ilan eden biri seçildi. New York'ta ise eşcinsel olduğunu açıktan ilan eden iki siyah aday Temsilciler Meclisi'ne girmiş oldu.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy, bu kadar erken bir aşamada çıkan sonuçtan "gurur duyduğunu" belirterek, ortaya çıkan sonucu "oldukça etkileyici" olarak tanımladı.

senato

Senato'da çoğunluk için 51 koltuk gerekiyor

Senato'da şu anda Cumhuriyetçilerin 53, Demokratların da 45 sandalyesi var. İki bağımsız üye de yasama çalışmalarında Demokratlarla birlikte hareket ediyor.

ABD'de Senatörlerin görev süresi altı yıl ve her iki yılda bir 100 üyenin bulunduğu Senato'nun yaklaşık üçte biri yenileniyor. Bu yıl da 35 koltuk için seçim yapılıyor.

Demokratların Senato'da da çoğunluğu elde edebilmeleri için bu 35 koltuk içinden mevcut durumda Cumhuriyetçilerin elinde olan dördünü kazanmaları gerekiyor.

Senato için seçim yapılan 33 eyaletten 12'sinde Demokrat adaylar yarışı şimdilik önde götürüyor. Bunlardan biri olan Arizona'da Cumhuriyetçi senatörlerden biri koltuğunu Demokrat aday eski astronot Mark Kelley'e bırakmış gibi görünüyor.

Yakından takip edilen Senato yarışlarından diğeri olan Colorado'da da Demokrat aday John Hickenlooper, koltuğu Cumhuriyetçi senatörden aldı.

Alabama'da ise Demokratların elinde bulunan koltuk Cumhuriyetçilere geçti.

SENATO

Cumhuriyetçi Senatörler Mitch McConnell ile Trump'a yakınlığıyla bilinen Lindsey Graham sırasıyla Kentucky ve Güney Carolina'dan yeniden seçildiler.

Çekişmeli eyaletlerden Michigan'da da Demokrat Parti koltuğunu korumayı başardı.

Kongre'nin her iki kanadını birden kontrol etmek partiler açısından büyük önem taşıyor.

Demokratlar, kampanyalarının merkezine koronavirüs salgını nedeniyle Trump yönetiminin uyguladığı politikalara yönelik eleştirileri oturttu.

Cumhuriyetçiler ise ekonomik alandaki olumlu tabloyu ön plana çıkardı.

Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib ve İlhan Omar Temsilciler Meclisi'ne yeniden seçildiler

KAYNAK,REUTERS

Fotoğraf altı yazısı,

Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib ve İlhan Omar Temsilciler Meclisi'ne yeniden seçildiler

Komplo teorilerini savunan aday seçimi kazandı

Temsilciler Meclisi'nde seçim öncesinde Demokratlar 232 sandalye ile çoğunluğu elinde tutuyordu. Cumhuriyetçilerin sandalye sayısı ise 197'ydi.

Haber kanallarının yaptığı tahminler, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğun Demokratlarda kalacağına işaret ediyor.

temsilciler meclisi

Yerel saatle 04.50 itibarıyla ajanslardan gelen sonuçlara göre, Demokrat Parti 185, Cumhuriyetçiler ise 178 koltuğu garantilemiş görünüyor. Çoğunluk için 218 koltuk gerekiyor.

Açıklanan ilk sonuçlara göre, Demokratlar Kuzey Carolina'daki iki bölgede seçimi kazandı. Ancak Florida'daki iki sandalyeyi ise kaybetmeleri bekleniyor.

Demokrat Partili Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib ve İlhan Omar Temsilciler Meclisi'ne yeniden seçildiler.

Oklahoma eyaletinden tek Demokrat temsilci Kendra Horn ise Cumhuriyetçi rakibi Stephanie Bice'a koltuğunu kaptırdı.

ABD Temsilciler Meclisi

Temsilciler Meclisi seçimlerinde en çok dikkat çeken sonuçlardan birisi Georgia eyaletinin kuzeybatısındaki seçim bölgesinden geldi. Burada Cumhuriyetçi Parti'nin adayı iş kadını Marjorie Taylor Greene seçimleri kazandı.

Greene, Başkan Trump'ın kendisini devirmeye çalışan "derin devlete" karşı mücadele ettiğini öne süren ve "QAnon" olarak bilinen bir dizi komplo teorisinin savunucuları arasında bulunuyor.

Trump, seçimlerde destek verdiği Greene'i "Cumhuriyetçi Parti'nin yükselen yıldızı" olarak tanımlamıştı.

Valilik seçimleri